Biztonság

Problémát észleltek húsz francia atomerőmű szivattyúrendszerében

A fémvastagság nem elégséges egy nagyobb erejű földrengés esetén, ami árvízveszélyt idézhet elő.

2017.10.12 05:35MTI

A francia nukleáris parkot üzemeltető EDF energiaszolgáltató szerdán jelezte a francia nukleáris hatóságnak (ASN), hogy az 58 franciaországi reaktorból húszban "jelentős biztonsági eseményt" észleltek a tűzesetek esetén az atomerőműveket vízzel ellátó szivattyúrendszerek csőrendszerében.

A csőrendszerek ellenőrzésekor kiderült, hogy a csövek egyes részein a fémvastagság nem elégséges egy nagyobb erejű földrengés esetén, ami árvízveszélyt idézhet elő - írta az állami energiaszolgáltató az internetes oldalán közzétett jelentésében.

A csőrendszert már kilenc reaktorban megerősítették (Belleville 1-2, Cattenom 3-4, Dampierre 1-2, Golfech 1-2 és Saint-Laurent-des-Eaux B1), öt, a munkálatok végéig leállított reaktorban (Chinon B3, Cruas 1, Dampierre 3, Nogent 1, Saint-Laurent-des-Eaux B2) a javítások folyamatban vannak. További hat reaktorban (Cattenom 1-2, Chinon B4, Cruas 4, Dampierre 4, Nogent 2), a két hűtési útvonalból az egyiket már biztosították, a másik útvonalon a munkálatok még folyamatban vannak.

Az észlelt hibáknak "semmilyen hatása nem volt a dolgozók és a környezet biztonságára" - hangsúlyozta az EDF.

Ezen az áramszolgáltató által a hetes biztonsági skálán kettes besorolást kapott "jelentős biztonsági eseményen" kívül az EDF másik, egy nullás szintű eseményt is jelzett, amely szintén a szivattyúrendszerek csőrendszerének földrengésbiztonságát érintette kilenc reaktorban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.