Hekkeltek

Fontos katonai dokumentumokat lopott Észak-Korea

A dokumentumok között szerepelt az Észak-Koreával megvívandó háború 5015-ös számú, amerikai-dél-koreai műveleti és cselekvési terve, amely a Kim Dzsong Un észak-koreai vezető megölésére vonatkozó terveket is tartalmazza.

2017.10.10 16:04MTI
hirdetés

Észak-koreai hackerek titkos dél-koreai katonai dokumentumok százait lopták el, köztük a háború esetére Washingtonnal közösen kidolgozott műveleti terveket is - adta hírül kedden egy dél-koreai lap. A Csoszun Ilbo idézte a hatalmon lévő Demokrata Párt egy parlamenti képviselőjét, Ri Cseol Hit, aki szerint az észak-koreai számítógépes kalózok 2016 szeptemberében behatoltak a hadsereg rendszerébe és onnan 235 gigabájtnyi titkos adatot raboltak el.

A dokumentumok között szerepelt az Észak-Koreával megvívandó háború 5015-ös számú, amerikai-dél-koreai műveleti és cselekvési terve, amely a Kim Dzsong Un észak-koreai vezető megölésére vonatkozó terveket is tartalmazza. Ri egyelőre nem volt elérhető, de a képviselő irodája közölte, hogy a lap helyesen idézte őt.

Az értesülés olyan időszakban került nyilvánosságra, amikor igen feszült a helyzet a Koreai-félszigeten, illetve kölcsönös fenyegetések hangzanak el ismétlődően Donald Trump amerikai elnök, valamint a nemzetközi szankciók ellenére nukleáris- és rakétaprogramját folyamatosan fejlesztő Észak-Korea között.

Ri képviselő jelezte, hogy a dél-koreai védelmi minisztérium szerint a kiberkalózok által eltulajdonított dokumentumok 80 százalékát még nem azonosították. A különleges erők sürgősségi tervét viszont ellopták, beleértve az évenkénti amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlatok részleteit, valamint a kulcsfontosságú katonai létesítményekről és az áramfejlesztő telepekről szóló információkat.

A hadsereg egy szóvivője a titkos védelmi adatokra hivatkozva nem volt hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni ezeket az értesüléseket.

A dél-koreai védelmi minisztérium szerint Észak-Koreának egy körülbelül 6800 fős “hackerhadserege” van, amelyet már többször vádoltak nagyszabású kibertámadások, például a Sony Pictures amerikai filmes szórakoztatóipari cég elleni 2014-es behatolás végrehajtásával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.