Iskolákat is evakuálni kellett

Újabb bombariadók Oroszországban

Negyvenkilenc objektumot, köztük mintegy 30 tanintézményt kellett evakuálni kedden az oroszországi Lipeck városában állítólag fenyegető pokolgépes támadásra figyelmeztető telefonhívások miatt.

2017.10.10 15:27MTI

Bombát egyelőre sehol sem találtak. A névtelen telefonálók az iskolaigazgatók irodáját hívták fel. A városban emellett ki kellett üríteni több bevásárlóközpontot és hivatalt, valamint a repülőteret, a vasúti és a buszpályaudvart.

A Moszkva környéki Ivantyejevka gimnáziumából a nap folyamán több mint hétszáz embert vezettek ki az utcára.

A RIA Novosztyi biztonsági szolgálati forrásra hivatkozva azt írta kedden, hogy az egy hónapja tartó bombariadó-hullám miatt 170 orosz településen 2460 objektumból több mint 1 millió 40 ezer ember kellett evakuálni. Csak hétfőn hét városban - köztük Moszkvában és Szentpéterváron - 115 objektumból 79 ezer embert kellett biztonságba helyezni.

Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója csütörtökön azt állította, hogy a hamis riasztássorozat négy, külföldön tartózkodó orosz állampolgártól ered. Mint mondta, az IP-telefonokat használó gyanúsítottaknak cinkosaik vannak Oroszországban.

Az FSZB-főnök szerint a hamis riasztások előzetes becslések szerint több mint 300 millió rubel (mintegy 1,4 milliárd forint) veszteséget okoztak.

A sajtóban legelterjedtebb korábbi magyarázatok az Iszlám Állam terroristáit, az "ukrán nyomot" vagy hackerek egy brüsszeli csoportját gyanították a történtek mögött. Abban a kérdésben korábban is összhang volt a teóriák között, hogy a hívásokat külföldről indíthatták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.