Harc a megszorítások ellen

Közalkalmazotti sztrájk bénítja Belgiumot

A több szektorra is kiterjedő munkabeszüntetés már reggel komoly fennakadásokat okozott Brüsszelben és az ország más részein.

2017.10.10 11:58MTI
hirdetés

Közalkalmazotti sztrájk bénítja kedden Belgiumot a kormány megszorító politikája miatt, a több szektorra is kiterjedő munkabeszüntetés már reggel komoly fennakadásokat okozott Brüsszelben és az ország más részein.

A kedd reggel munkába, iskolába igyekvők járatkimaradásokról és hatalmas késésekről számoltak be Brüsszelben. A városban mindössze egy metróvonalon közlekednek szerelvények, a buszok és a villamosok többsége nem jár. A brüsszeli tömegközlekedési vállalat azt javasolta, hogy aki teheti, próbálja másképp elérni az úti célját.

Az SNCB állami vasúttársaság szerint a vonatközlekedésben is fennakadásokra kell számítani, Liege és Brüsszel között például csak minden ötödik vonat közlekedik.

A Le Soir című helyi napilap arról számolt be, hogy a sztrájk a közlekedésen kívül más területekre is átgyűrűzik, zavarok lesznek a postai szolgáltatásokban, de sok tanár is munkabeszüntetéssel tiltakozik kedden, az iskolák és a kórházak ugyanakkor nyitva tartanak.

A sztrájk elméletileg csak a közszolgálati dolgozókat érinti, de sajtóhírek szerint végül magáncégek alkalmazottjai is csatlakozhatnak.

A munkabeszüntetést a három nagy belgiumi szakszervezet közül a szocialista CGSP hirdette meg, a kereszténydemokrata CSC és a liberális CGSL nem csatlakozott a felhíváshoz.

A belga kormány a következő években 11 milliárd eurót akar megspórolni gazdasági és szociális reformjai révén, és egyebek között azt tervezi, hogy 2030-tól 65 évről 67 évre emeli a nyugdíjkorhatárt, valamint beszünteti a bérek és segélyek inflációhoz igazítását a gazdaság versenyképessége és a foglalkoztatottság növelése érdekében. A szakszervezetek azzal vádolják a kabinetet, hogy takarékossági intézkedései aránytalanul súlyosan érintik a munkavállalókat, a közszolgáltatásokon való spórolást pedig a társadalom egésze megsínyli.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.