Katalán népszavazás

Franciaország nem fogja elismerni a katalán függetlenséget

A katalán kormány eltökélt szándéka, hogy a függetlenségi pártok támogatásával a katalán parlament határozatot fogadjon el Katalónia egyoldalú elszakadásáról Spanyolországtól.

2017.10.09 13:34MTI

Ha Katalónia kedden egyoldalúan kikiáltja elszakadását Spanyolországtól, Franciaország nem fogja azt elismerni - jelentette be Nathalie Loiseau, Franciaország Európa-ügyi minisztere.

"Ha kikiáltanák a függetlenséget, az egyoldalú lenne, és nem fogjuk elismerni" - mondta a miniszter hétfőn a CNEWS hírtelevízióban. "Nem lehet Katalóniát csak azzal a népszavazással definiálni, amelyet az elszakadáspártiak rendeztek meg" - tette hozzá.

Nathalie Loiseau arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a katalán függetlenséget elismernék, annak "az első következménye az lenne, hogy (Katalónia) automatikusan távozna az Európai Unióból".

"Az a legfontosabb, hogy ez a válság, mert egy válságról van szó, a spanyol politikai erők közti párbeszéddel megoldódjon" - hangsúlyozta a miniszter. "Miután Spanyolország egy nagy demokrácia, szó sincs arról, hogy a spanyol belügyekbe kellene avatkozni" - fűzte hozzá.

Katalóniában október 1-jén tartottak függetlenségi népszavazást annak ellenére, hogy azt a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette. A referendum a spanyol hatóságok és a szavazók közötti összecsapásba torkollt. A hivatalos végeredmény szerint 2,28 millió ember, a választásra jogosultak 43 százaléka vett részt a népszavazáson, és 90,18 százalékuk támogatta az elszakadást Spanyolországtól.

A katalán kormány eltökélt szándéka, hogy a függetlenségi pártok támogatásával a katalán parlament határozatot fogadjon el Katalónia egyoldalú elszakadásáról Spanyolországtól. Ezután pedig tárgyalásokat kezdene a függetlenedésről a spanyol állammal, amely azonban várhatóan nem lesz partner ebben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.