Diplomácia

Nézze ezt a hatalmas forgalmat - ja, ez csak a szaúdi király (videó)

Az arab ország uralkodója mintegy 1000 fős kísérettel érkezett Moszkvába, két luxushotelt teljes egészében kivettek.

2017.10.06 18:38ma.hu

Szalmán király mintegy ezerfős, gyakorlatilag az egész kormányát magában foglaló kísérettel érkezett az orosz fővárosba, ahol 2006-ban - még trónörökösi minőségben - már megfordult egyszer. A két ország közötti viszony a nyolcvanas évek óta többször is fagyosra fordult, miután Rijád támogatást nyújtott az Afganisztánt megszálló szovjet erők ellen harcoló mudzsahideknek, és a felek Szíriában is egymással szembenálló erőket támogatnak. Ráadásul Oroszország szorosan együttműködik a síita Iránnal, a szunnita Szaúd-Arábia fő regionális ellenlábasával

A király számára a hoteleket is teljesen átalakították a küldöttség igényeinek megfelelően. A négynapos tárgyalássorozat alatt egy repülő naponta fordul és 800 kilogramm élelmet hoz Rijádból. A hotel személyzetének néhány tagját is lecserélték saját emberekre, ez például azért fontos, hogy a király pont úgy kapja meg a kávéját, ahogy szereti. Az uralkodó saját bútorokat is hozatott a lakosztályába.

Moszkvának és Rijádnak ugyanakkor tavaly sikerült megállapodást kötni a 2014 közepén visszaesett olajárak stabilizálásáról. Mohammed bin Szalmán koronaherceg az elmúlt években többször is találkozott Putyinnal.

Elemezők szerint a szaúdi uralkodó moszkvai vizitje az eddigi legvilágosabb jele annak, hogy Oroszország Közel-Kelet-stratégiája, egyebek mellett a kockázatos szíriai katonai fellépés meghozta gyümölcseit. Ugyanakkor egyértelmű, hogy Rijád legfontosabb szövetségese és fő fegyverszállítója továbbra is Washington marad.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.