Franciaország

Gyújtószerkezettel ellátott benzines palackokat találtak egy teherautó alatt Párizsban

A nyomozók feltételezése szerint nem terrortámadásról van szó.

2017.10.05 14:35MTI

Hat, kezdetleges gyújtószerkezettel ellátott benzines palackot találtak csütörtökön a Lafarge svájci-francia építőipari vállalat három teherautója alatt Párizs egyik külvárosi kerületében - közölték rendőrségi források.

A szerkezeteket a helyszínre érkező tűzszerészek hatástalanították.

Az ügyben nem a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege, hanem a bűnügyi rendőrség indított nyomozást gyújtogatással tervezett károkozás gyanúja miatt, miután a nyomozók feltételezése szerint nem terrortámadásról van szó.

A múlt hét végén egy gázpalackokból készített robbanószerkezet találtak egy párizsi lakóház lépcsőházában, az ügyben hat embert, köztük két radikális iszlamistát őrizetbe vettek.

"A kamionok alatt talált kezdetleges gyújtószerkezetnek alapjaiban semmi köze ahhoz, amelyet a gázpalackokkal találtak szombaton" - mondta a rendőrségi forrás.

A benzinnel teli ásványvizes palackokat csütörtök reggel a cementgyárba érkező munkások találták meg a kamionok alatt, azok kezdetleges, nem elektromos gyújtószerkezettel, feltehetően kanócokkal voltak ellátva. A munkások szétszedték a szerkezeteket, majd riasztották a rendőrséget. A párizsi prefektúra tűzszerészei azonnal a helyszínre siettek, a környéken pedig a rendőrség biztonsági kordont vont.

A Lafarge francia vállalat ellen, amely 2015-ben egyesült a svájci Holcimmel, Franciaországban márciusban eljárás indult terrorizmus finanszírozásának gyanújával, miután kiderült, hogy a cégcsoport egyezséget kötött egyes fegyveres csoportokkal és szíriai felekkel, hogy fenntarthassa tevékenységét Szíriában. A Le Monde című napilap oknyomozó riportja szerint a cementgyártó helyi leányvállalata az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel állapodott meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.