Illegális bevándorlás

További száz menekültet fogad be Horvátország

A horvát kormány csütörtöki ülésén döntést hozott arról, hogy további száz szíriai menekültet átvesz Törökországból.

2017.10.05 14:30MTI

Davor Bozinovic belügyminiszter a kormányülést követő sajtótájékoztatóján elmondta: Horvátország részt vesz az Európai Unió 2015-ös menekültáttelepítési programjában, amely szerint 550 főig önként vállalta, hogy átvesz harmadik országbeli (unión kívüli országokból érkezett) állampolgárokat, valamint más európai uniós tagállamtól nemzetközi védelemre jogosult menekülteket. Ezt a számot növelte meg a csütörtöki döntéssel további száz fővel.

A kormány bejelentette, hogy az év végéig 150 szíriai menekültet telepítenek át Törökországból Horvátországba, 2018-ban pedig újabb százat.

Az EU még nem hozott ugyan hivatalos új határozatot arról, hogy 2018 és 2020 között folytatódik-e az említett program, de Brüsszel arra kérte a tagállamokat, továbbra is tegyenek erőfeszítéseket a menekültek áttelepítésére - hangsúlyozta Bozinovic. Hozzátette: mivel Horvátország szilárd meggyőződése, hogy a migrációs válság kezelésében Európa válaszának a szolidaritáson és a felelősségen kell alapulnia, 2018-ban vállalja további száz menekült befogadását.

Ami a menekültek elosztására irányuló kötelező európai uniós kvótát illeti, Horvátországnak a fenti kereten túl további 1064 migránst kell befogadnia. Az Európai Bizottság legutóbbi adatai szerint Zágráb az elmúlt két évben ugyanakkor mindössze 36 migránst vett át Görögországtól és 18-at Olaszországtól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.