Katalónia

Katalán népszavazás: a függetlenség kikiáltása nem jelenti a függetlenség létrejöttét

A nemzetközi jog szerint egy államiság akkor jön létre, ha az adott állam az adott területen élő lakosok és terület felett kizárólagosan rendelkezik.

2017.10.05 23:30MTI

Az, hogy egy politikai testület kikiáltja egy országrész függetlenségét, még nem jelenti a függetlenség bekövetkeztét - mondta Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója az M1 aktuális csatornán csütörtökön azzal kapcsolatban, hogy a katalán elnök, Carles Puigdemont bejelentette: Katalónia napokon belül kikiáltja függetlenségét.

A Spanyolország-szakértő hangsúlyozta: a nemzetközi jog szerint egy államiság akkor jön létre, ha az adott állam az adott területen élő lakosok és terület felett kizárólagosan rendelkezik. Katalónia esetében azonban - ahol spanyol rendőrök vannak jelen tízezres nagyságrendben, ahova a spanyol katonaság bármikor bevonulhat rendfenntartói céllal - ez nem fog megvalósulni és mások sem fogják elismerni.

Arra a kérdésre, hogy a spanyol-katalán ellentét meddig fajulhat, a szakértő azt mondta: nem tartja valószínűnek a polgárháborús helyzetet, mert a katalán félben nincsenek fegyveres agresszió jelei, fegyvereik se nagyon lennének erre, és valószínűleg azt az árat sem szeretné megfizetni a katalán társadalom, hogy az eddigi jólétet elveszítse.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.