Katalán népszavazás

Rendkívüli ülést tart jövő hétfőn a katalán parlament

Rendkívüli ülést tart jövő hétfőn a katalán parlament, és elképzelhető, hogy a függetlenségi pártok többségének támogatásával elfogadják a Katalónia függetlenségéről szóló javaslatot.

2017.10.05 22:30MTI

Carme Forcadell, a katalán parlament elnöke szerdán Twitter-üzenetben tette közzé a bejelentést a rendkívüli ülés összehívásáról, hozzátéve, hogy azon Carles Puigdemont, katalán elnök értékeli az október 1-i függetlenségi népszavazás eredményét és hatásait.

A katalán parlament függetlenségi pártjai, a Katalóniában kormányzó Junts pel Sí (Együtt az igenért) pártszövetség, és a Népi Egység (CUP) nyújtották be a hétfői ülésnapról szóló javaslatot. A spanyol sajtó információi szerint az általuk javasolt napirendben nem szerepel semmilyen határozat megvitatása, annak egyetlen pontja a katalán elnök meghallgatása. Ugyanakkor nem kizárható, hogy később még napirend módosítással éljenek.

Mireia Boya, a CUP képviselője szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy október 9-én, azaz jövő hétfőn egyoldalúan kinyilvánítják függetlenséget. A katalán kormánypárt egyelőre nem szólalt meg az ügyben.

A katalán szocialista párt (PSC) bejelentette: alkotmánybíróságon támadja meg az illegális népszavazásról szóló rendkívüli parlamenti ülést összehívó határozatot.

Carles Puigdemont a BBC televíziónak adott, szerda hajnalban sugárzott interjúban kijelentette: kormánya vagy ennek a hétnek a végén, vagy a következő hét elején jelenti be Katalónia függetlenné válását Spanyolországtól.

Korábban már többször elmondta: a népszavazásról szóló törvény értelmében, miután közzéteszik a referendum hivatalos végeredményét, 48 órán belül a katalán parlament rendkívüli ülésén elfogadják az elszakadásról szóló határozatot.

A spanyol alkotmánybíróság által felfüggesztett, ezért törvénytelen népszavazásnak egyelőre eddig csak előzetes eredményeit közölték, eszerint a választásra jogosultak 42,3 százaléka vett részt a referendumon, összesen 2,26 millióan, akiknek 90 százaléka, 2,02 millió támogatta az elszakadást Spanyolországtól.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.