Terror

Csaknem 60 meleget fogtak el Egyiptomban

A hadjárat azután kezdődött, hogy a Masru Leila nevű libanoni alternatív zenekar szeptember 23-ai, kairói koncertjén kifüggesztették a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT-) közösség szivárványszínű zászlaját.

2017.10.05 09:32ma.hu

Legalább 57 embert vettek őrizetbe szexuális irányultságuk miatt az egyiptomi hatóságok a melegek elleni hadjáratukban szeptember 23. óta - jelentette szerdán az alexandriai székhelyű Egyiptomi Iniciatíva az Emberi Jogokért (EIPR) nevű civil szervezet.

Közleményében az EIPR az őrizetbe vett személyek azonnali szabadon bocsátását követelte. A civil szervezet szerint az őrizetbe vett emberek mindennemű erőszaknak vannak kitéve fogva tartásuk során. Az egyiptomi hatóságok az elfogottak többségét “szexuális deviancia népszerűsítésével és erkölcsrontó viselkedéssel” gyanúsítja, ami Egyiptomban a felvállalt homoszexualitásra használt hivatalos kifejezés.

Az egyiptomi hatóságok melegek elleni hadjárata azután kezdődött, hogy a Masru Leila nevű libanoni alternatív zenekar szeptember 23-ai, kairói koncertjén kifüggesztették a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT-) közösség szivárványszínű zászlaját. Hamed Szino énekes, az együttes frontembere nyíltan vállalja homoszexualitását. A zenekar hétfői közleményben elítélte az egyiptomi hatóságok melegekkel szembeni fellépését, és szolidaritásra szólított fel az őrizetbe vett személyekkel.

Bár az azonos neműekkel fenntartott viszonyt Egyiptomban konkrétan nem tiltja törvény, a melegekkel szembeni jogsértések mindennaposak. A konzervatív nézeteket követő észak-afrikai országban gyakorta tartóztatnak le meleg férfiakat, és rendszerint kicsapongó nemi élet, a közerkölcsök megsértése és istenkáromlás címén emelnek ellenük vádat. Az egyiptomi ügyészség bejelentette, hogy vizsgálja az ügyet, amelyet a helyi sajtó is élesen bírált.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.