Ellentét

Szélsőségesek a román himnusz éneklésével zavartak meg egy kolozsvári operaelőadást

A nézőtéren akkor állt fel és kezdte énekelni a román himnuszt az Új Jobboldal parlamenten kívüli szélsőségesen nacionalista párt néhány tagja, amikor Refi Erghiun dobrudzsai származású müezzin kezdett bele az imára hívó énekbe.

2017.10.03 01:30MTI

A román himnusz éneklésével zavarták meg a Kolozsvári Román Opera évadnyitó előadását román szélsőségesek - közölték hétfőn kolozsvári hírportálok.

Az évad első előadásán Karl Jenkins A fegyveres ember - Mise a békéért című kortárs darabját mutatták be vasárnap este. A 13 tételes mű a római katolikus, az anglikán és a protestáns liturgia által inspirált elemeket tartalmaz, de - amint az opera igazgatója egy múlt heti sajtótájékoztatón elmondta - a Romániai Muszlim Muftiátus müezzinjét is meghívták a produkcióba.

A nézőtéren akkor állt fel és kezdte énekelni a román himnuszt az Új Jobboldal parlamenten kívüli szélsőségesen nacionalista párt néhány tagja, amikor Refi Erghiun dobrudzsai származású müezzin kezdett bele az imára hívó énekbe. A müezzin kénytelen volt abbahagyni az éneklést, a technikusok pedig egy időre lekapcsolták a színpadi világítást. Az előadást csak azután folytathatták, hogy az öt rendbontót álarcos rendőrök vezették ki a teremből.

A Kolozs megyei rendőrség szóvivője az Agerpres hírügynökségnek elmondta, öt személyt állítottak elő. Valamennyiüket 500 és 700 lej közötti összeggel (35-49 ezer forint) bírságolták meg kulturális rendezvény megzavarásáért.

Vezetőjük a sajtónak elmondta: Allah kolozsvári dicsőítése ellen léptek fel. Megjegyezte, hogy a müezzin ugyanazt az Allah akbart énekelte, amely felkiáltással vasárnap két embert öltek meg Marseille-ben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.