Terrorizmus

Decemberben hirdetnek ítéletet Salah Abdeslam és társa ügyében

Gyilkossági kísérlet vádjával kedden megkezdődött Brüsszelben a 2015 novemberében Párizsban elkövetett terrortámadások kitervelésével vádolt Salah Abdeslam és társa, Soufien Ayari büntetőpere, amiért egy héttel a brüsszeli terrortámadásokat megelőzően rendőrökre támadtak, ítéletet december második felében hirdetnek a brüsszeli bírósságon.

2017.09.26 16:16MTI

A La Libre Belgique című belga napilap a szövetségi ügyészség információi alapján arról tájékoztatott, hogy a decemberben folytatódó tárgyaláson, jelen lesz Soufien Ayari, valamint saját kérésére részt vesz Salah Abdeslam is. Mint közölték ez lesz az első eset, hogy a Párizsban hét helyszínen elkövetett terrortámadásokkal összefüggésben ítélet születik.

A keddi meghallgatáson egyik vádlott sem jelent meg - tette hozzá az ügyészség.

Salah Abdeslam és Ayari ellen gyilkossági kísérlet és tiltott fegyvertartás miatt indult eljárás.

A jelenleg franciaországi őrizetben tartott fiatalember és társa tavaly március 15-én, Brüsszel Forest negyedében lőfegyverrel támadt a házkutatásra kiérkezett rendőrökre. A tűzpárbajra a hatóságok terrorellenes csoportjának a párizsi terrortámadások felderítése kapcsán folyatott művelete közben került sor.

A lövöldözésben négy rendőr megsebesült, egy gyanúsított meghalt, két másik - köztük Abdeslam - pedig elmenekült. A szökevényeket néhány nappal később a főváros Molenbeek nevű negyedében elfogták.

A francia nyomozók szerint a párizsi támadásokat elkövető dzsihadista csoport egyetlen életben maradt tagja, Abdeslam szállította a Stade de France nemzeti stadionnál magát felrobbantó három öngyilkos merénylőt a helyszínre, majd Párizs északi részén hagyta a gépkocsit. Robbanóövét tíz nappal később Párizs egyik elővárosban találták meg egy szemetesben.

Négy hónapi hajtóvadászat után március 18-án Belgiumban fogták el a rendőrök, s április 27-én a belga hatóságok átadták Franciaországnak, azóta egy szigorúan őrzött börtön biztonsági kamerák által megfigyelt magánzárkájában él Fleury-Merogis-ban. A belgiumi születésű (marokkói felmenőkkel rendelkező) 26 éves francia állampolgárt terrorcselekmények elkövetésével és gyilkossággal vádolják.

Tavaly március 22-én a belga fővárosban először a Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd fél órával később az európai uniós negyed közelében lévő Maelbeek metróállomáson hajtottak végre öngyilkos merényletet egy dzsihadista csoport tagjai. A két támadásban harminckét ember életét vesztette, és nagyjából háromszáznegyvenen megsebesültek, utóbbiak között két magyar állampolgár is volt.

2015 novemberében, Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, amelyekben 130 ember halt meg. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között.

Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.