Fenyegetettség

Phenjan néhány lépésre van attól, hogy atomhatalommá váljon

Kilátástalan abban reménykedni, hogy Észak-Korea egy hajszálnyit is változtat álláspontján a szigorúbb szankciók következtében.

2017.09.24 08:18MTI

Észak-Korea már csak néhány lépésre van attól, hogy atomhatalommá váljon - hangoztatta Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés általános vitáján szombaton New Yorkban.

Ri Jong Ho szerint a phenjani rezsim végső célja, hogy hatalmi egyensúlyba kerüljön az Egyesült Államokkal. Hozzátette: kilátástalan abban reménykedni, hogy Észak-Korea egy hajszálnyit is változtat álláspontján a szigorúbb szankciók következtében.

Ri Jong Ho hangsúlyozta, hogy Donald Trump amerikai elnök ENSZ-ben mondott beszédét követően, amelyben rakétás embernek nevezte Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt, “elkerülhetetlenné vált, hogy rakétáink meglátogassák az Egyesült Államok teljes szárazföldi területét”.

A miniszter szerint országa “könyörtelen megelőző intézkedéseket” fog tenni, ha Washington vagy vazallusai “le akarnák fejezni” a phenjani főhadiszállást vagy az észak-koreai hadsereg vezetését.

Ri Jong Ho Trumpot értelmi fogyatékos és nagyzási hóbortban szenvedő emberként jellemezte. “Csak Trump van öngyilkos küldetésben” – jelentette ki arra válaszolva, hogy az amerikai elnök az ENSZ-közgyűlésben pontosan ugyanezt állította a phenjani rezsim vezetőjéről. Szerinte amennyiben ártatlan amerikaiak esnének áldozatul a két ország konfliktusában, ezért teljes mértékben Trumpot terhelné a felelősség.

Az külügyminiszter felszólalását megelőzően az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon bejelentette, hogy az amerikai légierő B-1B típusú hadászati nehézbombázói harci repülőgépek kíséretében szombaton az Észak-Koreától keletre fekvő vizek fölötti nemzetközi légtérbe repültek, s az erődemonstrációval felhívták a figyelmet a Donald Trump elnök számára rendelkezésre álló katonai opciók tárházára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.