Oroszország

Német fegyver tervrajzát fedezték fel a moszkvai Kalasnyikov-emlékművön

A német STG 44 rohamkarabély tervrajzát fedezte fel Mihail Kalasnyikov kedden felavatott moszkvai emlékművének talapzatán Jurij Pasolok orosz hadtörténész.

2017.09.23 02:30MTI
Wikipedia

A Pasolok által a közösségi médiában közzétett hiba pénteken került az orosz média figyelmének középpontjába. Szalavat Scserbakov szobrász a kirobbant botrány hatására megígérte, hogy ki fogja cserélni az emlékművön a szemre az AK-47-esre nagyon hasonlító német fegyver tervrajzát tartalmazó domborműlapot.

Vlagyiszlav Kononov, az Oroszországi Hadtörténeti Társaság ügyvezető igazgatója az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva köszönetet mondott a hiba felfedezőjének, amely szakértők utólagos megállapítása szerint valóban a német fegyver műszaki rajza.

"Scserbakov hibájának köszönhetően szertefoszlott az a mítosz, hogy Kalasnyikov kölcsönvette külföldi kollégái, elsősorban a német (Hugo) Schmeiesser elgondolásait" - állította Kononov. "A tervrajzok összevetésekor most már mindenki tudja és látja, hogy Kalasnyikov automata gépkarabélya teljesen más szerkezetű" - tette hozzá.

A fejlett technológiájú termékek - köztük fegyverek - exportjára szakosodott Rosztyeh állami vállalathoz tartozó Kalasnyikov konszern felajánlotta, hogy műszaki szaktanácsokkal segíti a hiba kijavítását. A cég szakemberei előzetesen nem ellenőrizték a Scserbakov-szobor terveit.

Schmeisser StG 44-esét 1944-ben rendszeresítették a Wehrmacht és az SS egységeinél. A Szovjetunió fegyveres erőinél 1949-ben bevezetett Kalasnyikov-gépkarbélyokból több tucatnyi országban becslések szerint 200 millió darabot gyárthattak.

A 2013-ban 94 évesen elhunyt Kalasnyikov azonban nem gazdagodott meg találmányából. Több időskori interjújában arra panaszkodott, hogy nem védette le a szabadalmát.

A szobor avatásán egyébként Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszter, aki a hadtörténeti társaság elnökeként szólalt fel az ünnepségen, "Oroszország igazi kulturális brandjeként" emlegette Kalasnyikov gépkarabélyát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.