Társadalom

Bírságot kap, aki burkát visel Ausztriában

Október 1-jétől 150 eurós bírságot kockáztat Ausztriában az, aki az egész arcot eltakaró burkában vagy akár az arc egy részét elfedő védőmaszkban megy ki az utcára.

2017.09.21 13:40MTI

A törvényt óvatosan, de következetesen fogjuk átültetni a gyakorlatba – mondta csütörtökön Bécsben Michaela Kardeis, a közbiztonságért felelős osztrák hivatal főigazgatója. Hozzátette: az ázsiai turisták körében népszerű védőmaszkokat csak abban az esetben lehet ezentúl az utcán viselni, ha orvosi oka van, vagy szmog vagy fertőzésveszély indokolja.

Egy rendőrségi szóvivő azt mondta, hogy a muszlim vallású nőket nem fogják arra kényszeríteni, hogy az utcán azonnal fedjék fel az arcukat. Ilyen esetekben az illetőt bevihetik az őrszobára személyazonosságának megállapítására.

Burkatilalmat már Franciaországban, Belgiumban és a svájci Ticino (németül Tessin) kantonban is bevezettek.

Az osztrák kormánykoalíció az integráció elősegítése érdekében döntött az arcot teljesen elfedő viseletek betiltása mellett. A sokak által vitatott intézkedést Christian Kern kancellár nemrég határozottan a védelmébe vette. Az arc teljes eltakarása – mint a nikáb vagy a burka viselete – a kancellár szerint “egy teljes mértékben középkori ideológia kifejezésre juttatása”. A tilalom célja, hogy az érintett nőknek segítsenek – mondta Kern.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.