Demokrácia

Házkutatásokat tart több katalán kormányzati épületben a spanyol csendőrség

Az alkotmánybíróság által felfüggesztett, ezért illegálisnak tartott október 1-i önrendelkezési népszavazással kapcsolatos dokumentumokat keresnek.

2017.09.20 16:00MTI

Házkutatást kezdett több katalán kormányzati épületben a spanyol csendőrség szerdán Barcelonában, és több magas rangú tisztviselőt őrizetbe vett. A katalán kormány a demokrácia szégyenének nevezte a hatósági akciót.

A helyi sajtóban megjelent beszámolók szerint 22 kormányzati hivatalban és egyéb helyszíneken intézkednek hatóságok, egyebek mellett a gazdasági, a munkaügy, valamint a szociális és családügyi tanácsnokságokon, amelyek tartományi minisztériumoknak felelnek meg.

A katalán ügyészség utasítására kezdett házkutatásokkal párhuzamosan eddig 14 embert vettek őrizetbe, köztük Josep Maria Jovét, a katalán gazdasági miniszter vezető titkárát.

A spanyol csendőrség az alkotmánybíróság által felfüggesztett, ezért illegálisnak tartott október 1-i önrendelkezési népszavazással kapcsolatos dokumentumokat keres.

Oriol Junqueras katalán elnökhelyettes a TV3 katalán televíziónak úgy reagált: ez nyugati demokráciában nem történhet meg, túlmegy minden demokratikus garancián, és sérti az állampolgárok alapvető jogait.

A több kormányzati épület előtt tüntetők jelentek meg, tiltakozva az eljárás ellen. A gazdasági tanácsos hivatalánál például több százan gyűltek össze az utcán.

A törvénysértésre, az alkotmány ellen irányuló cselekvésre a államnak reagálnia kell - mondta Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a parlament alsóházának ülésén, amelyet ez a téma uralt.

A spanyol kormányfő szerint nincs olyan demokratikus állam a világon, amely elfogadja, amit Katalóniában terveznek, és hozzátette, hogy ráadásul figyelmeztették őket, tudták, hogy a referendumot nem lehet megrendezni, mert sérti a nemzeti szuverenitást.

A Barcelonában zajló csendőri akció elleni tiltakozásként a spanyol parlament katalán pártjainak képviselői elhagyták az üléstermet.

Carles Puigdemont katalán elnök rendkívüli kormányülést hívott össze az ügyben, amelyet követően hivatalos televíziós nyilatkozatában úgy fogalmazott: "elutasítjuk és elítéljük a spanyol kormány totalitárius fellépését".

Mint mondta, a katalán kormányt "agresszió" érte a spanyol kormány részéről, amely kívül esik a törvényes kereteken.

"A spanyol állam de facto felfüggesztette Katalónia önrendelkezését" - jelentette ki, egyúttal a katalán kormány támogatásáról és védelméről biztosított mindenkit, akit a hatóságok őrizetbe vettek.

A katalán elnök szavai szerint ez a demokrácia szégyene, a spanyol kormány pedig átlépte azt a határvonalat, amely elválasztja a totalitárius rezsimektől.

Carles Puigdemont azt is mondta: nem fogadják el a visszatérést a múltba, és azt sem, hogy ne hagyják dönteni őket a jövőről.

Megerősítette: október 1-én szavaznak, "békés", és "masszív" választ adnak a spanyol kormánynak, addig azonban - mint mondta - "szilárdságra és nyugalomra" van szükség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.