Vallás

Hamisnak nevezte a Vatikán az 1983-ban eltűnt olasz lányról napvilágra került dokumentumot

A lány eltűnését a mai napig titok fedi, de majdnem kezdettől fogva kapcsolatba hozták a II. János Pál pápa ellen 1981-ben elkövetett merénylettel.

2017.09.18 20:56MTI

Hamisnak és nevetségesnek nevezte a szentszéki szóvivő a hétfőn nyilvánosságra hozott dokumentumot, amely szerint a Vatikánnak köze volt az 1983-ban eltűnt olasz lány, Emanuela Orlandi titokzatos eltűnésének ügyéhez.

A dokumentumot Emanuele Fittipaldi olasz újságíró jelentette meg Az imposztorok című új könyvében, amelyet hétfőn mutatott be a sajtónak.

Egy öt oldalas, gépelt feljegyzésről van szó, amelyet a dátum szerint 1998-ban Lorenzo Antonetti bíboros, az Apostoli Szék Vagyonkezelőségének (Apsa) egykori elnöke írt Giovanni Battista Re bíborosnak (aki akkor a szentszéki államtitkárság általános ügyek államtitkár-helyettese volt), valamint Jean-Louis Tauran bíboros akkori vatikáni külügyminiszternek. Az állítólagos vatikáni dokumentum - amelyen se aláírás, se iktatási szám nincsen - felsorolja azokat a költségeket, amelyeket a Vatikán 1983 és 1997 között az Emanuela Orlandi eltűnésével kapcsolatos ügy kezelésére fordított. A kiadási lista végösszege 483 millió lírának felel meg, vagyis mai értékben majdnem 250 ezer eurónak.

A költségek között nyomozásra és "félrevezetésre" fordított összegek szerepelnek, és a lista utal egy vatikáni "kommandóra" is, amely Agostino Casaroli bíboros, egykori szentszéki államtitkár közvetlen irányítása alatt állt.

Emanuela Orlandi 1983. június 22-én tűnt el Rómában. A 15 éves lány vatikáni állampolgár volt, mivel édesapja az egyházfő személyi titkárságaként működő Pápai Ház világi tisztviselőjeként dolgozott. A lány eltűnését a mai napig titok fedi, de majdnem kezdettől fogva kapcsolatba hozták a II. János Pál pápa ellen 1981-ben elkövetett merénylettel és az ezt elkövető török terrorista Ali Agcával. Nem ez az első alkalom, hogy Emanuela eltűnése mögött vatikáni szálakat keresnek.

A dokumentumot közlő Emanuele Fittipaldi elmondta, hogy vatikáni forrástól kapta a feljegyzést. Kijelentette: ha a dokumentum igaz, hatalmas fordulathoz vezethet az Orlandi-ügyben, ha hamis, akkor ennek a dokumentumnak a kreálása "precedens nélküli hatalmi harcra utal" a Vatikán falain belül.

Fittipaldi neve az úgynevezett Vatileaks 2 botrányról ismert: az újságíró 2015-ben a Fösvénység című könyvéhez szintén a Vatikánból kilopott bizalmas dokumentumokat használt fel. Az első újságíró volt, akit a vatikáni bíróság elé állítottak, majd jogilletékesség hiányában felmentettek.

Hamisnak és nevetségesnek nevezte a dokumentumot Greg Burke szentszéki szóvivő. Ferdinando Imposimato a pápa elleni merénylet egykori olasz ügyésze kétségeit fejezte ki a dokumentum eredetiségével kapcsolatban.

Lorenzo Antonetti bíboros 2013-ban elhunyt. Giovan Battista Re kijelentette, soha nem látta ezt a feljegyzést. Korábban úgy nyilatkozott, Emanuela Orlandi eltűnése mögött titkosszolgálatok állhattak, és ezzel gyakoroltak nyomást Ali Agcára, aki kezdetben együttműködött az olasz hatóságokkal, Orlandi eltűnése után azonban már nem.

Emanuela fivére, Pietro Orlandi viszont Facebookon azt írta, ezzel a dokumentummal "végre ledőlt a fal". Az Orlandi-család soha nem adta fel Emanuela keresését hangsúlyozva, hogy a Vatikán sokkal többet tud a lány sorsáról, mint amennyit eddig elárult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.