Terror

Az összes hamis pokolgépes fenyegetés külföldről érkezett Szentpétervárra

A 31 hívás csütörtökön alaposan felbolygatta Szentpétervár életét.

2017.09.15 19:46MTI

Külföldről érkezett Szentpétervárra az összes pokolgépes támadásra figyelmeztető, szándékosan félrevezető hívás - közölte pénteken újságírókkal Alekszandr Govorunov, az orosz nagyváros kormányzóhelyettese.

Govorunov nem árulta el, hogy mely országból indították azt a 31 hívást, amelyek csütörtökön felbolygatták Szentpétervár életét, csak annyit mondott, hogy szakemberek dolgoznak a kiindulópont pontos meghatározásán. A politikus elmondta, hogy Oroszország "északi fővárosa" 2015-ben volt már hasonló helyzetben: akkor a telefonálók pénzt követeltek azért, hogy felhagyjanak a hamis bombariadókkal.

Szavai szerint a város hatóságai nem fizettek, viszont kidolgozták az ilyen hívásokra való reagálás olyan módszerét, amely a minimumra csökkenti a városnak és lakóinak okozott kellemetlenségeket.

Péntekre egyébként szinte teljesen eltűntek az orosz médiából a hamis riadókról szóló híradások. A Vedomosztyi című gazdasági lap ezzel kapcsolatban azt állította, hogy az orosz belügyminisztérium és a rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős tárca utasítást kapott a Szövetségi Biztonsági Szolgálattól (FSZB), hogy ne "keltsen pánikot", és ne sarkalljon erre hajlamos személyeket arra, hogy maguk is telefonkagylóhoz nyúljanak.

Az értesülést a két minisztérium nem kívánta kommentálni.

Csütörtöki híradások szerint egyébként őrizetbe vettek több kamaszt, akik a valódi telefonálók teremtette káoszon felbuzdulva maguk is megpróbáltak riadalmat kelteni. Egy, a Vedomosztyinak név nélkül nyilatkozó volt titkosügynök arra hívta fel a figyelmet, hogy az anonim hívások okozta közvetlen károknál sokkal nagyobb veszélyt jelent, hogy elterelik a rendvédelmi szervek figyelmét a valódi terrorfenyegetésről.

Az orosz sajtóban az elmúlt napokban eltérő értesülések jelentek meg a hamis bombariadók lehetséges hátterével kapcsolatban. A leggyakrabban emlegetett verziók egyike szerint a félrevezető hívások zöme IP-(internetprotokoll-) telefoncsatornákon keresztül érkezett, Ukrajna területén lévő területén található berendezésekről, a másik az Iszlám Állam terrorszervezetre terelte a gyanút.

A szándékosan félrevezető bejelentések miatt vasárnap óta számos orosz településen közintézményeket, pályaudvarokat, repülőtereket, piacokat, szállodákat, filmszínházakat és bevásárlóközpontokat kellett kiüríteni. Robbanószerkezetet sehol sem találtak, de a riasztások miatt a mentőszolgálatok nagy erőket voltak kénytelenek mozgósítani.

Különböző sajtóértesülések szerint szerdán csak Moszkvában 40-100 ezer embert evakuáltak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.