Terror

Terrorizmus: az Iszlám Állam több mint 11 ezer szíriai útlevéllel rendelkezik

A terrorszervezet Szíriában eredeti, de kitöltetlen útleveleket zsákmányolt, amelyeket hamis személyazonosító adatokkal töltöttek ki, a dokumentumok így egyszerre eredetiek és hamisak.

2017.09.11 16:43MTI

Több mint 11 ezer szíriai útlevéllel rendelkezik az Iszlám Állam nevű terrorszervezet - írta a Bild am Sonntag című vasárnapi német lap a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) adataira hivatkozva.

A BKA kimutatása szerint a terrorszervezet 11 100 úgynevezett "igazi hamis" szíriai útlevéllel rendelkezik. Az elnevezés onnan származik, hogy az Iszlám Állam (IÁ) Szíriában eredeti, de kitöltetlen útleveleket zsákmányolt, amelyeket hamis személyazonosító adatokkal töltöttek ki, a dokumentumok így egyszerre eredetiek és hamisak. Érvénytelenek is, mert a szíriai hatóságok nem vették nyilvántartásba őket kiadott útlevélként.

A BKA szerint más szervezetek is hozzájutottak igazi hamis szíriai útlevelekhez, az IÁ-nál lévő dokumentumokkal együtt 18 002 ilyen okmányról lehet tudni. Sorszámukat hírszerzési forrásból ismerik, és betáplálták őket az úgynevezett schengeni információs rendszerbe (SIS), hogy kiszűrjék használóikat.

A Bild am Sonntag felidézte, hogy az IÁ 2015-ös párizsi merényleteinek elkövetői között is voltak, akik ilyen útlevéllel érkeztek Európába. Egy szakértőt idézve hozzátették: kézenfekvő, hogy az IÁ terrorcselekmény elkövetésével bízza meg azokat az embereket, akiket hamisított útlevéllel lát el.

A BKA a lap érdeklődésére közölte: "a menekülthelyzettel összefüggő fejlemények" ugyan megmutatták, hogy terrorista szervezetek igyekeznek felhasználni a menedékkérők beáramlását embereik Európába juttatására. Azonban a hamis útlevelekkel szerzett tapasztalatok azt is megmutatták, hogy az ilyen dokumentummal rendelkező emberek "rendszerint" illegális beutazásra használják a papírt, és más indítékuk nincsen.

A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) tavaly 81 301 útlevelet vizsgáltatott meg gyanús jelek miatt, és 8625 hamisat szűrt ki. Arról nincsenek adatok, hogy mennyi útlevél tartozott az IÁ-hoz került szíriai útlevelek közé. A Bild am Sonntag egy rendőrségi forrása elmondta, hogy jelentős számban találnak ilyen útleveleket. Ezekben az esetekben a BAMF értesíti a szövetségi rendőrséget és az illetékes tartományi rendőrséget, az útlevél használóját pedig első lépésként előállítják és kihallgatják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.