Megcsonkították

Nyomozócsoport keresi egy hiúz gyilkosát Németországban

Alus megcsonkított tetemét a múlt héten találták meg a bajorországi Schneizlreuthban, az osztrák határ közelében.

2017.09.11 11:16MTI
hirdetés
A kép illusztráció

Németországban nyomozócsoport alakult annak kiderítésére, hogy bűncselekmény áldozata lett-e a nemzetközi visszatelepítési programban szereplő, Alus néven ismert hiúz, amelynek megcsonkított tetemét a múlt héten találták meg a bajorországi Schneizlreuthban, az osztrák határ közelében.

Mivel elképzelhető, hogy a ragadozóval osztrák területen végeztek, az ottani rendőrség is vizsgálja, milyen körülmények között pusztult el az állat.

Alust három másik hiúzzal együtt 2014 áprilisában telepítettek ki a vadonba az olaszországi Friuli tartományban, egy kisebb populáció létrehozása céljából az osztrák-olasz-szlovén hármas határ térségében.

A jeladóval felszerelt hím macskaféle nem sokkal kihelyezése után elveszítette jeladóját, 2015-ben azonban többször látták Salzburg és a bajor Alpok térségében, legutóbb pedig idén májusban bizonyította létezését egy fotócsapda.

Alus megcsonkított, fej és első mancsok nélküli tetemét bajor területen, a Saalach-tóban találták meg múlt hét kedden.

Szakértők szerint elképzelhető, hogy a hiúzt osztrák területen ölték meg, és tetemét a Saalach folyó sodorta német területre.

Osztrák és német természetvédő szervezetek 15 ezer eurós (4,6 millió forint) nyomravezetői díjat tűztek ki az ügyben.

"Mindent meg kell tenni, hogy véget vessünk e bűnözők üzelmeinek, nehogy a hiúz is a barnamedve sorsára jusson, amely 2011-ben másodszor halt ki Ausztriában" - mondta Christian Pichler, a WWF Ausztria szakértője.

Boncolás állapítja majd meg, hogy Alus tényleg büntetendő cselekmény áldozata lett-e, mint oly sok más hiúz Bajorországban és Ausztriában. Noha ez a macskaféle általában ragaszkodik megszokott lakóhelyéhez, újra és újra előfordul, hogy eltűnnek példányok. Egyesek sosem kerülnek elő, másokat megmérgezve, vagy lelőve találnak meg.

A hiúz szigorúan védett állat Európában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.