Illegális bevándorlás

Nem engednek beköltözni több menedékkérőt egy német városba

Salzgitter az első németországi település, amely megtiltja menedékkérők beköltözését.

2017.09.10 19:21MTI

A város túlterheltsége miatt nem engednek beköltözni több menedékkérőt a németországi Salzgitterbe.

Hétvégi sajtójelentések szerint Salzgitter az első németországi település, amely megtiltja menedékkérők beköltözését. Az Alsó-Szászország tartományi város vezetésének döntése "precedenst teremthet", más települések is követhetik példáját - emelik ki a tudósítások.

Az új szabályozás szerint menedékkérők csak rendkívüli esetben költözhetnek a városba. A már ott élők rokonaira nem vonatkozik a korlátozás, amelyet legkorábban 2019 augusztusában vonhatnak vissza.

A kereszténydemokrata (CDU) városvezetés arra hivatkozik, hogy a menedékkérők - főleg szíriaiak - koncentrációja meghaladja a település integrációs képességét. A 106 ezer lakosú városban 5700 menedékkérő él. A ZDF országos köztelevízió beszámolója szerint egyes óvodákban 60-70 százalék a nem német gyerekek aránya.

A városháza szerint a munkaerőpiaci helyzet is korlátozást indokol: míg a tartomány egészében a munkakeresők között 0,6 százalék a menedékkérők aránya, ez Salzgitterben 1,8 százalék.

A tartomány szociáldemokrata (SPD) vezetésű belügyminisztériuma támogatja a döntést, és 11 millió euró (3,4 milliárd forint) sürgősségi támogatást biztosít Salzgitternek a tartományi integrációs alapból. További 9 millió euróval támogatják a szintén nehéz helyzetbe került Delmenhorstot és Wilhelmshavent, ahol 1,4 százalék, illetve 1,3 százalék a menedékkérők aránya a munkakeresők között.

A három város főleg azért vonzza a menedékkérőket, mert viszonylag olcsón lehet lakást bérelni.

A tartományi gyűlésben (Landtag) ellenzékben lévő CDU szerint az egyszeri támogatás csak "tűzoltás", helyette az egész tartományra kiterjedő szabályozásra van szükség. Az SPD-vel kormányzó Zöldek a választási kampánynak tulajdonítják Salzgitter és a belügyminisztérium lépését, szerintük az ésszerű integrációs politikát helyettesítő kampányfogásról van szó.

Alsó-Szászországban október 15-én tartanak Landtag-választást.

Németországba 2015-ben 890 ezer menedékkérő érkezett, tavaly pedig 280 ezer, és az idén augusztus végéig további 124 ezer. A közös terheket a tartományok között elosztó rendszer alapján Alsó-Szászországnak a menedékkérők mintegy 10 százalékát kell befogadnia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.