88 ezer jelölt, 36 ezer 700 mandátum

Helyhatósági, regionális és kormányzóválasztások kezdődtek Oroszországban

Oroszország 85 régiójából 82-ben tartanak vasárnap helyhatósági, regionális vagy kormányzóválasztást, az 5800 - különböző szintű - voksolás keretében 88 ezer jelölt 36 700 mandátumért küzd meg.

2017.09.10 08:59MTI
hirdetés

A választók 16 kormányzó személyéről és hat regionális törvényhozás összetételéről dönthetnek, Moszkvában pedig több mint 1500 helyi képviselői hely sorsa dől el. A orosz szövetségi parlament alsóházának két madátum-körzetében pótválasztást tartanak.

A politikai tisztségekért 42 párt és hat civil egyesület verseng egymással. A tisztségviselők megválasztása mellett 230 témában tartanak népszavazást Oroszországban.

Szakértők a választásokkal kapcsolatban alacsony részvételi arányra és a kormányzó Egységes Oroszország párt jelöltjeinek győzelmére számítanak.

A vasárnapi politikai erőpróbát elemzők a 2018 márciusára tervezett elnökválasztás és a jövő szeptemberi moszkvai polgármester-választás főpróbájának tekintik. "Terhelési teszten" vizsgáznak az új típusú elektronikus szavazóurnák és a választópolgárok először próbálhatják ki a bejegyzett lakóhelyüktől távol történő szavazás könnyített módját.

A választások tisztaságát az orosz pártok több tízezer képviselője, valamint külföldi, egyebek között az Európai Unióból és az Egyesült Államokból érkezett megfigyelő ellenőrzi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.