Bűnügy

Ételmérgezést hazudva csaltak ki eurómilliókat spanyol szállodáktól

Brit turistákat környékeztek meg és győztek meg arról, hogy hazatérésük után tegyenek panaszt az utazást szervező irodánál ételmérgezés miatt.

2017.09.08 12:49MTI

Őrizetbe vette Mallorca-szigetén a spanyol csendőrség egy brit banda hét tagját, akiket azzal gyanúsítanak, hogy hamis ételmérgezési panaszokkal eurómilliókat csaltak ki spanyol szállodáktól.

A nyomozók szerint a csoport módszere a következő volt: a szigeten nyaraló brit turistákat környékeztek meg és győztek meg arról, hogy hazatérésük után tegyenek panaszt az utazást szervező irodánál ételmérgezés miatt.

A csalók azt a brit jogi kiskaput használták ki, hogy a külföldi nyaralás után benyújtott panasz esetében a kártérítés alapja lehet egy helyi patikai számla is, nem feltétlenül szükséges orvosi igazolás - részletezte az esetről szóló sajtótájékoztatóján María Salom, a spanyol kormány baleár-szigeteki delegáltja.

A banda azt ígérte a turistáknak, hogy így nem csupán a nyaralás árát kaphatják vissza, hanem akár háromezer fontot, vagyis mintegy egy millió forintot is kereshetnek az ügyleten, s az ügy lebonyolítását is vállalták részesedésért cserébe.

A spanyol hatóságok szerint a banda ezzel a módszerrel 2014 óta mintegy 50 millió eurót (15,3 milliárd forint) csalt ki a Baleár-szigetek szállodáitól, amelyek egyébként 2016-ban mintegy 400 ilyen panaszbejelentést kaptak, összesen mintegy 9 millió eurónyi (2,7 milliárd forint) kártérítési követeléssel.

A csalás elkövetésében a banda segítségére voltak brit ügyvédek és fogyasztói panaszok kezelésére szakosodott brit cégek is - állítják a nyomozók.

A jelenségnek egyébként Nagy-Britanniában is igyekeznek gátat szabni. Nyár elején a brit utazási irodák szövetsége (ABTA) kampányt indított, amelyben felhívták a figyelmet arra, hogy a hamis kártérítési követelés bűncselekménynek számít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.