Világvége

Látott már hidrogénbombát robbanni?

Reméljük soha nem is fogunk, úgyhogy mutatjuk videón.

2017.09.08 05:28ma.hu

Tavaly volt 60 éve, hogy az Egyesült Államok olyan termonukleáris töltetet robbantott, amely már repülőgépről, bomba formájában volt bevethető. Az Operation Redwing tesztsorozat ezen tesztrobbantása a Cherokee nevet kapta és 26 hónappal az első termonukleáris töltet, a behemót méretekkel rendelkező Bravo nevű eszköz 1954. március 1-i felrobbantása után került rá sor. A Cherokee az oroszoknak szóló demonstráció volt.

A Moszkvának címzett demonstráció mögött az állt, hogy jelezzék nem kell annyira örülni annak, hogy ők már 1955 novemberére összehoztak olyan méretű hidrogénbombát, amely bombázóról ledobható volt. Az orosz jelölési rendszerben ez volt az RDS-37-es teszt, amelyre 1955. november 22-én került sor a kazahsztáni Szemipalatinszk tesztmezőn. A redukált hatóerejű eszköz 1,6 Mt hatóerővel robbant - írja róla a HTKA - Haditechnikai Kerekasztal.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.