Nukleáris

Tűzijátékkal ünnepelték a sikeres kísérleti nukleáris robbantást Észak-Koreában

"Senki nem tud megállítani bennünket a jövőbe vezető utunkon."

2017.09.07 10:20MTI

Észak-Koreában két tűzijátékkal és egy phenjani nagygyűléssel tisztelegtek szerda este a sikeres kísérleti nukleáris robbantást végrehajtó tudósoknak - jelentette a KCNA hivatalos hírügynökség.

A fővárosban autóbuszokon vitték a központi Kim Ir Szen térre azokat a szakembereket, akik előkészítették a vasárnap reggel végrehajtott, az ország történetében minden eddiginél nagyobb hatóerejű robbantást, amelyről Észak-Korea azt állítja, hogy egy interkontinentális ballisztikus rakétával célba juttatható hidrogénbomba tesztje volt.

A Kim Ir Szen téren több tízezer fős tömeg fogadta a tudósokat, és konfettit szórt rájuk, színes pomponokkal integetett nekik.

“Nagy tisztelettel adózunk Kim Dzsong Un elvtársnak, a legfelsőbb vezetőnek, aki lehetővé tette, hogy a koreai nép véghezvigye története legnagyobb tettét” – volt olvasható az egyik transzparensen. “Senki nem tud megállítani bennünket a jövőbe vezető utunkon” – volt olvasható a másikon.

Észak-Korea hatodik kísérleti nukleáris robbantása általános nemzetközi bírálatot váltott ki.

Egyelőre egyetlen külföldi kormány sem erősítette meg, hogy valóban hidrogénbombát robbantott Észak-Korea, de több szakértő is azon a véleményen van, hogy a detonáció minden jellemzője egy kétfokozatú hidrogénbomba robbanásáé volt.

A robbanás erejéről nagyon különböző adatokat közöltek a külföldi országok. A dél-koreai védelmi minisztérium szerint 50 kilotonnás volt, egy washingtoni szakértő intézmény szerint 100 kilotonnás, Japán szerint pedig 120 kilotonnás, illetve szerdán beszéltek már Tokióban 160 kilotonnáról is.

Ezek a számok tovább változnak az újabb és újabb információk alapján, mígnem a szakértők végül konszenzusra jutnak majd róla – írta az AFP hírügynökség.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.