Vihar

Döbbenetes felvétel minden idők legfélelmetesebb hurrikánjáról

1853 óra egyetlen alkalommal sem fordult elő, hogy egy szezonon belül két, négyes erősségű hurrikán csapjon le az Egyesült Államokra.

2017.09.06 10:50ma.hu

Közel 300 km/h-s széllel ért partot szerda hajnalban a Szélcsendes-szigetekhez tartozó Barbudán az Atlanti-óceánon valaha mért legdurvább hurrikán, az Irma.

A félelmetes erejű trópusi vihar a következő napokban Kubát, Puerto Ricót és a Dominikai Köztársaságot is letarolhatja, de az sem elképzelhetetlen, hogy Floridában is komoly pusztítást végez majd.

A műholdak és hurrikánvadászok már most számos felvételt készítettek az Irmáról, amely az űrből nézve is egészen félelmetes.

Általában ilyen nagy intenzitású viharok főként a Csendes-óceán nyugati részén alakulnak ki, ahol az óceáni hőtartalom erősíti a hurrikánokat. Csakhogy az Irma bőséges óceáni hőnek örvend, mivel a tenger felszíni hőmérséklete szokatlanul enyhe, az óceán pedig az év klimatológiai csúcsán áll a Kis-Antillák közelében.

Érdekesség, hogy 1853 óra egyetlen alkalommal sem fordult elő, hogy egy szezonon belül két, négyes erősségű hurrikán csapjon le az Egyesült Államokra. Pedig a Harvey pusztítása után ez most könnyen bekövetkezhet.



Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.