Illegális bevándorlás

Lakást követeltek maguknak a Rómában tüntető bevándorlók

Többségében afrikai migránsok, közöttük etiópiai és eritreai állampolgárok vonultak fel, akik Olaszországban az elsők között jogosultak menedékkérelemre.

2017.08.27 07:38MTI
hirdetés

Több ezer bevándorló vonult fel Róma városközpontjában szombat délután lakhatási lehetőséget követelve, miután a hatóságok a múlt héten kiürítettek a migránsok által elfoglalt lakóházat, valamint vízágyúkkal távolítottak el köztéren letelepedett migránsokat.

A Colosseum közeléből induló tüntetésen a szervezők szerint legalább ötezren vettek részt. Többségében afrikai migránsok, közöttük etiópiai és eritreai állampolgárok vonultak fel, akik Olaszországban az elsők között jogosultak menedékkérelemre. A demonstráción az ingyenes lakhatásért küzdő és gyakran üresen álló épületeket elfoglaló baloldali olasz mozgalom is részt vett.

A tüntetők lakhatáshoz való jogot sürgettek olaszok és migránsok számára egyaránt.

"Lakást akarunk, úgy akarunk élni, mint a rómaiak" - szólt az egyik transzparens. Nem vagyunk veszélyesek, vannak papírjaink - kiabálták a tüntető migránsok. A tömegben menetelő gyerekek azt kiáltozták, hogy iskolába akarnak járni és játékokat szeretnének.

A demonstráció résztvevői a csütörtökön őrizetbe vett három migráns szabadon engedését követelték. A hatóságok egy héttel ezelőtt kiürítettek egy római épületet, amelyet évek óta több száz bevándorló család foglalt el. Csütörtök kora reggel az épület előtti téren letelepedett migránsokat is távozásra kényszerítették, akik ellen vízágyúkat is bevetettek.

Olasz sajtóértesülések szerint Rómában további 74, migránsok által elfoglalt épületből akarják eltávolítani az ott élőket. A római belügyminisztérium közölte, hogy a jövőben csak akkor kerül sor hasonló hatósági fellépésre, ha a migránsokat megfelelő szállásokon el tudják helyezni, és a beavatkozás nyomán nem csupán más közterületre vagy elfoglalt épületekbe vonulnak át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.