Terror

Újabb két gyanúsítottat vett őrizetbe a finn rendőrség a késelés miatt

A finn rendőrség bejelentette, hogy őrizetbe vett két újabb gyanúsítottat a múlt heti turkui késeléses támadás ügyében, amelyben két nő vesztette életét és nyolcan megsebesültek.

2017.08.24 05:28MTI

Egyelőre nem tisztázott, hogy az őrizetbe vettek mely országból érkeztek, mert ellentmondó információkat szolgáltattak magukról: a finn hatóságoknak azt mondták, hogy algériaiak, míg a svéd hatóságoknak azt, hogy marokkóiak. A gyanú szerint segíthettek az elkövetőnek a támadás előkészítésében.

A turkui támadás fő gyanúsítottját, a 18 éves Abderrahmán Meska marokkói menedékkérőt kedden előzetes letartóztatásba helyezték, miután beismerte tettét. Szerdán szállítják át a börtönbe a kórházból, ahol eddig lőtt lábsebével ápolták.

Rajta kívül három férfit vettek őrizetbe, egy ellen pedig nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. Egy másik gyanúsítottat elegendő bizonyíték híján elengedtek. A férfiak mindegyike marokkói állampolgár.

A finn rendőrségnek kétségei vannak Meska személyazonosságát illetően – árulta el Markus Laine a Finn Nemzeti Nyomozó Irodától. ”Jó okunk van azt hinni, hogy hamis adatokat adott meg a hatóságoknak, amikor belépett az országba” – tette hozzá.

Meska 2016-ban érkezett Finnországba Németországból. Menedékkérelmét a finn hatóságok röviddel a támadás előtt elutasították. A német média kedden arról adott hírt, hogy Meska több hamis személyazonosságot használt az országban, és testi sértéssel vádolták meg.

A finn hatóságok terrorizmussal kapcsolatba hozható bűncselekmény miatt indítottak nyomozást a turkui késelés ügyében, ami az első a maga nemében a skandináv országban. Laine elmondta, hogy a finn rendőrség egyelőre nem talált összefüggést a turkui támadás és a katalán merényletek között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.