Közlekedés

Nagysebességű vasúti közlekedés köti össze jövő évtől Londont és Skóciát

Nagysebességű vasúti közlekedés köti össze jövő évtől Londont és Skóciát, több vonalon is jelentősen lerövidítve az utazás idejét.

2017.08.17 23:30MTI

A Virgin vasúttársaság a csúcstechnológiára szakosodott Hitachi japán vállalattal együttműködve alakítja ki az új szolgáltatást, amellyel negyvenéves vonatokat cserélnek le. Az Azuma nevű szerelvények egyikét szerdán tesztelték először vasúti síneken, a szerelvény a Doncaster és Dunbar közötti utat tette meg.

Maximális - óránként hozzávetőleg 200 kilométeres - sebességgel haladva a vonat 22 perccel négy órára rövidíti le a London és Edinburgh közötti 666 kilométeres utat. A Virgin Train East Coast vasúttársaság más, például a brit főváros és Aberdeen, valamint a London és Inverness és a London és Glasgow közötti járatain még inkább lerövidül majd az utazás időtartama.

A tesztelés alatt álló Azuma (japán jelentése: kelet) a napokban Glasgow-ba, majd Aberdeenbe és Invernessbe is befut.

A Virgin 65 vonatot helyez üzembe. Az Azumákat Japánban tervezték, de az északkelet-angliai Durham közelében építik. A vonatok közül néhány teljesen elektromos lesz - ezek közlekednek majd Edinburgh-ba és Glasgow-ba -, míg mások dízelre is tudnak majd váltani. Ezeket alkalmazzák majd az Edinburgh-tól északra lévő vonalakon, amelyeket még nem tettek elektromossá.

A Virgin és a Hitachi között tárgyalások folynak arról, hogy a vonatok legnagyobb sebességét óránkénti 225 kilométer fölé növeljék.

Az Azuma-flotta révén a londoni King's Cross pályaudvar kapacitása 28 százalékkal nő majd csúcsidőben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.