Sokan meghaltak

Vérfürdőt rendeztek egy venezuelai börtönben

Legalább 37 rab életét vesztette a venezuelai biztonsági erők csütörtökre virradóra végrehajtott akciójában, a déli fekvésű Amazonas állam székvárosának egyik börtönében.

2017.08.17 07:55MTI

Jogvédők már régóta arra panaszkodnak, hogy a venezuelai kaotikus állapotok között gyakorlatilag erőszakos bandák uralják az ország több büntetésvégrehajtási-intézetét is. A bűnözők automata fegyverek mellett, akár kézigránátokhoz is hozzáférhetnek. A caracasi kormány azon van, hogy a börtönök feletti irányítást visszaszerezze, így időnként különleges egységekkel hajt végre akciókat, amelyek viszont nem ritkán életeket követelő összecsapásokhoz vezetnek.

"Vérfürdő volt" - írta Liborio Guarulla amazonasi kormányzó Twitter-üzenetében, aki szerint 37 halálos áldozat volt. "A hullaház teljesen túl van terhelve" - mondta egy későbbi interjúban Guarulla. Hozzátette: az amazonasi székvárosban, Puerto Ayacuchóban lévő börtön elleni rajtaütés helyi idő szerint éjfél körül kezdődött. A venezuelai információsügyi minisztérium egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

Puerto Ayacucho városi tanácsának egyik tagja viszont elmondta: egész éjszaka lövések zaját lehetett hallani. "A kormány a börtön felett vissza akarta szerezni az ellenőrzést, de a rabok ellenálltak" - fűzte hozzá.

A súlyos gazdasági, politikai és társadalmi válsággal küzdő Venezuela mintegy 30 börtönében nagyjából 50 ezer elítéltet tartanak fogva. A börtönök több helyen túlzsúfoltak, és gyakran fordulnak elő erőszakcselekmények, mivel jellemzően egymással rivalizáló, kábítószer- és fegyvercsempészettel foglalkozó bűnbandák tartják ellenőrzés alatt a benti életet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.