Szerbia

A szerbiai elítéltek a közmunka helyett inkább a börtönt választják

A nyugat-balkáni ország lakói inkább a börtönbüntetést választják az alternatív büntetések helyett.

2017.08.16 03:30MTI

Míg a világ más országaiban a bűncselekmények elkövetői örülnek, ha "csak" közmunkára ítélik őket, a szerbiai tapasztalat azt mutatja, hogy a nyugat-balkáni ország lakói inkább a börtönbüntetést választják az alternatív büntetések helyett - közölte a szerbiai közszolgálati televízió a honlapján kedden.

A belgrádi szabálysértési bíróság adatai szerint 2014 márciusa óta - amióta létezik az alternatív büntetés lehetősége Szerbiában - 2223 közmunkára vonatkozó ítéletet mondtak ki a kiszabható pénzbüntetések helyett. Ez az esetek mindössze 1,12 százalékát jelenti, ugyanis az utóbbi három és fél évben 198 142 ítélet született - hangsúlyozta Milan Marinovic, a bíróság elnöke.

A közmunka a pénzbüntetés helyett választható alternatív büntetési forma, azaz az elítéltnek önmagának kell kérvényeznie azt. A tapasztalatok alapján ez azt jelenti - magyarázta a bíróság elnöke -, hogy az elítéltek mintegy 99 százaléka inkább kifizette a büntetést, vagy börtönbe vonult, mint hogy utcát takarítson, vagy idős, illetve beteg embereket gondozzon.

A büntetések "árfolyama" egyébként a közmunkának kedvezne, ugyanis egy ezerdináros (2550 forint) büntetés egy napi börtönnel vagy nyolc óra közmunkával váltható ki. A bíróság legkevesebb 20, de legfeljebb 360 órányi közmunkát róhat ki az elítéltre.

A szabálysértések mellett ezt a büntetési módszert az enyhébb bűncselekmények elkövetői is kérhetik, vagyis azok, akik olyan bűncselekményt követtek el, amelyért legfeljebb háromévnyi börtönbüntetés szabható ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.