Brexit

Az EU-ból kilépő britek átmeneti vámuniót szeretnének

2019 tavaszáig fenntartanák a jelenlegi vámuniót. Kérdés, hogy mit szól ehhez Brüsszel.

2017.08.15 12:55ma.hu

A brit kormány a héten a Brexittel kapcsolatban több kérdésben is részletesen ismerteti álláspontját a nyilvánossággal és az EU-val, a tárgyalásoknak ugyanis hamarosan meg kell kezdődnie - írja a BBC.

Bár több lényeges kérdést kell még tisztázni, London először a vámunióval kapcsolatban ismertette javaslatát, amely tulajdonképpen ideiglenes jelleggel, a kilépési tárgyalások lezárásig, kb. 2019 márciusáig fenntartaná a jelenlegi vámuniót, hogy a gazdasági szereplőknek csak egyszer kelljen átállnia az új rendszerre.

Kérdés, hogy mit szól ehhez Brüsszel, amely sokkal inkább arra kíváncsi, London mit gondol az egyéb egyezményes ügyekről, úgy mint az uniós állampolgárok beutazásáról, munkavállalásáról, vagy éppen az EU-tag Írország közötti határ ellenőrzéséről.

A konzervatív kormány javaslatával máris elégedetlen a Munkáspárt Brexit-ügyi illetékese, Keir Starmer, aki szerint a javaslat nem következetes, és pontatlan, emiatt nem lesz alkalmas iránytűként a tárgyaláson részt vevő delegáció számára.

A liberális demokraták szóvivője, Tom Brake szerint a tervezet "csak elodázza a gazdasági szereplők kárait, amit a vámunió elhagyása jelent. Rossz lesz az üzleteknek, hosszabbak lesznek a sorok a határainkon, magasabbak árak jönnek a Brexit után".

A brit gyáriparosok szövetsége (CBI) ugyanakkor kielégítőnek találja a javaslatot.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.