Izrael

Bevonult a börtönbe a magatehetetlen merénylőt agyonlövő katona

Bevonult egy izraeli katonai börtönbe reggel másféléves büntetésének letöltésére Elor Azaria leszerelt katona, aki sorkatonai szolgálata idején agyonlőtt Hebronban egy megatehetetlenül fekvő palesztin merénylőt.

2017.08.09 23:30MTI

Azaria egy személyautóban érkezett a Crifin nevű katonai táborba, ahová több tucat támogatója is elkísérte izraeli zászlókat lengetve - jelentette az izraeli tízes tévécsatorna. Az első üléseken édesapja és ügyvédje ült, az elítélt katona hátul foglalt helyet, amikor behajtottak a tábor területére.

Elor Azaria ügyvédje korábban a kiszabott büntetés könnyítését kérvényezte Gadi Ejzenkot vezérkari főnöktől, és a börtönbe vonulás kezdetének elhalasztását kérte a válasz október elejéig várható kézhez vételéig, de kedden a katonai fellebbviteli bíróság elnöke elutasította a kérelmét, és ezért az eredetileg meghatározott időpontban kellett megkezdenie büntetése letöltését.

A katonai bíróság július végén elutasította a földön, magatehetetlenül fekvő palesztin merénylőt agyonlövő katona fellebbezését is, miután az ügyészek sorra megcáfolták a védelem állításait.

Ekkor helybenhagyták a február végén meghozott határozatot a másféléves, a bírák kisebbségi véleménye szerint túlzottan is enyhe börtönbüntetésről. Az indoklás elsősorban a tett motivációját vette figyelembe, mert a tanúvallomások szerint Azariát a bosszú vezérelte, és fegyverhasználata nem volt jogos.

Az Azaria-ügy megosztotta Izraelt. Az egyik oldal igazolhatónak tartja, hogy agyonlőtte a sebesült, már ártalmatlanított palesztint, mert az előzőleg késsel támadt az izraeli katonákra, és megsebesítette Azaria egyik katonatársát, a másik oldal viszont elítélendőnek tekinti a halálos lövés leadását 11 perccel a merénylet után. Egybehangzó vélemények szerint részben a közvélemény nyomására döntött a bíróság a viszonylag enyhe büntetés mellett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.