Korrupció

Hosszú időre börtönbe mehet a Samsung korrupcióval vádolt vezetője

A vád szerint 38 millió dollárt ajánlott fel a volt dél-koreai elnök barátnőjének.

2017.08.07 10:21ma.hu
Fotó: AFP

Tizenkét éves börtönbüntetés kiszabását kérte a dél-koreai ügyészség hétfőn Li Dzse Jongra, a Samsung-csoportot ténylegesen irányító alelnökre, aki a vád szerint fontos szerepet játszott a Dél-Korea volt elnökéhez köthető korrupciós botrányban - írja az MTI.

A Samsung Electronics 49 éves alelnökét - a Samsung-csoport elnökének fiát - februárban tartóztatták le annak gyanújával, hogy 38 millió dollárt ajánlott fel vagy fizetett ki Pak Gun Hje egykori elnök barátnőjének. Azt várta cserébe, hogy a kormány, illetve az állami nyugdíjalap - mint a legnagyobb részvényes - támogassa a Samsung két leányvállalatának összeolvadását, amely révén Li Dzse Jong további részvények vásárlása nélkül tudta növelni befolyását a cégben.

Pak Gun Hjét azóta elmozdították az elnöki székből, és külön eljárás folyik ellene az ügyben.

A Samsung-birodalom alelnöke tagadja az ellene felhozott vesztegetési, sikkasztási, hamis tanúzási és egyéb vádakat, amelyek alapján - ha bűnösnek találják - minimum 5 év börtönt kaphat. Az ítéletről augusztus végéig dönt a bíróság.

Li Dzse Jong mellett az ügyészség további 10-10 éves börtönbüntetés kiszabását kérte a Samsung három másik felsővezetője - Csoj Dzsi Szung, a vállalat egykori stratégiai tervezési osztályának volt vezetője, Csang Csung Ki egykori alelnök és Pak Szang Dzsin, a Samsung Electronics egyik elnöke - ellen a korrupciós botrányban betöltött szerepük miatt.

Június végén három év börtönre ítélték a terebélyes korrupciós botrány másik kulcsszereplőjét, Csoj Szun Szilt, a leváltott államfő barátnőjét és bizalmasát. Csoj Szun Szil ellen 13 ügyben emeltek vádat. Ez a bírósági döntés az első ellene hozott ítélet volt: amiatt kellett börtönbe vonulnia, mert kapcsolataival visszaélve elintézte, hogy lánya bejusson az ország egyik legpatinásabb egyetemére, ahol rendre magas osztályzatokat kapott le nem tett vizsgákért, nem létező vagy plagizált dolgozatokért, miközben állandóan hiányzott.

Csoj Szun Szilnek - bár semmilyen hivatali tisztséget nem töltött be - komoly befolyása volt az államfő döntéseire. A barátnője révén Pak Gun Hje, illetve a kormány hatalmas pénzeket sajtolt ki dél-koreai nagyvállalatoktól, és a pénz - a Li Dzse Jong által kifizetett összeg is - olyan alapítványoknál landolt, amelyeket Csoj felügyelt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.