Légi közlekedés

Sztrájkba kezdenek pénteken a barcelonai reptér biztonsági dolgozói

Részleges sztrájkba kezdenek pénteken a barcelonai El Prat repülőtér biztonsági ellenőrzésért felelős dolgozói, amelyet vasárnap és jővő hétfőn is folytatnak.

2017.08.03 17:00MTI

A munkabeszüntetés négyszer egy órás lesz mindhárom napon: reggel fél hat és fél hét, délelőtt fél tizenegy és fél tizenkettő, délután fél öt és fél hat, valamint este fél hét és fél nyolc között.

A tiltakozó akció a tervek szerint a jövő hét pénteken és vasárnap is megismétlődik, augusztus 14-től pedig átvált folyamatos és határozatlan idejű sztrájkra.

A dolgozók így kívánják elérni, hogy munkaáltatójuk, az Eulen nevű vállalat jobb munkafeltételeket biztosítson számukra, valamint bővítse a munkavállalók létszámát.

A cég és a dolgozók közötti közvetítésben szerepet vállalt a katalán kormány delegációja is, amely 90 százalékon határozta meg a sztrájk alatt elvárt minimális szolgáltatásokat.

Közleménye szerint így lehet biztosítani a dolgozók sztrájkjogát anélkül, hogy megsértenék a személyek szabad áramlásának alapvető jogát.

Az egyébként is nagy forgalmú repülőtéren hosszú, akár több órás sorokra is számítani lehet a sztrájk idején - figyelmeztet a légikikötőt üzemeltető AENA vállalat, és azt javasolja, hogy az utasok legkevesebb három órával a járatindulás előtt érkezzenek meg a reptérre.

Az AENA ráadásul mintegy 300 ezer eurós büntetést helyezett kilátásba az Eulen cég ellen, mivel nem teljesíti megfelelően szerződésben vállalt feladatát.

A barcelonai repülőtéren a schengeni határellenőrzés szigorítása óta ismétlődnek a fennakadások és alakulnak ki időről-időre hosszú sorok a biztonsági kapuknál, mivel a vizsgálat a korábbinál alaposabb és több időt vesz igénybe. Az Eulen dolgozói szerint ehhez jóval több ellenőrre lenne szükség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.