Terror

Japán felé lőtt, de még Chicagót is elérheti Észak-Korea interkontinentális rakétája - videó

Amerikai szakértők szerint jóval nagyobb lehet a hatótávolsága a korábbinál annak az interkontinentális ballisztikus rakétatípusnak, amelyet Észak-Korea pénteken tesztelt.

2017.07.29 11:31MTI

David Wright fizikus becslése szerint, ha a jelentésekben szereplő adatok helyesek a rakéta által elért maximális magasságról és repülési idejéről, akkor az indítási helyétől számítva elméletileg 10 ezer 400 kilométerre lévő célpontra is lecsaphat.

Hatótávolságába így belefér Los Angeles, Denver vagy Chicago egyaránt, attól függően például, hogy mekkora tömegű és méretű robbanótöltettel szerelik fel.

Észak-Korea már másodszor bocsájtott fel sikeresen interkontinentális ballisztikus rakétát. Az első tesztet alig pár hete, július 4-én hajtotta végre. Az a rakéta 40 percet repült és - csupán az Egyesült Államokat tekintve - jobbára Alaszkát érhette volna el. A pénteken fellőtt rakéta öt perccel hosszabb ideig hasította a levegőt, majd a Japán-tengerbe csapódott. A megtett távolság rövid voltának oka, hogy a rakétát nagyon meredek szögben lőtték fel az észak-koreaiak.

Donald Trump amerikai elnök a rakétatesztről értesülve pénteken azt mondta, hogy az Egyesült Államok megtesz minden szükséges lépést területének biztonsága és Észak-Koreához közeli szövetségeseinek védelmében.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.