Politika

Franciaországban már nem alkalmazhatják a rokonaikat a politikusok

Megszavazta csütörtökön a francia nemzetgyűlés azt a szabályt, amely ezentúl megtiltja, hogy a francia képviselők családtagjaikat alkalmazzák.

2017.07.27 13:24ma.hu
Fotó: AFP

Az új szabályok értelmében a képviselők nem alkalmazhatják saját közeli hozzátartozóikat, ami a törvény értelmében házastársak, élettársak, szülők és a képviselők gyerekeinek foglalkoztatásának tilalmát jelenti - írja a Reuters. A szabályt megszegők 45 ezer eurós büntetést és három évi börtönt kockáztatnak. Minden más rokon, illetve egy másik képviselő közeli családtagjának alkalmazását be kell majd jelenteniük a képviselőknek.

A rokonok foglalkoztatása amiatt került a tavaszi francia elnökválasztási kampány középpontjába, mert kiderült, Francois Fillon konzervatív elnökjelölt feleségét és gyerekeit is valószínűleg fiktív állásokban foglalkoztatta, s ebből a család több tízezer euró bevételhez jutott. Fillon ellen ügyészségi eljárás indult, és a korábban favoritnak számító politikus végül be sem jutott az elnökválasztás második fordulójába, melyet Emmanuel Macron nyert meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.