Amerika

Bukott Trump egészségügyi törvénye, marad az Obamacare

A republikánusok komoly vereséget szenvedtek a szenátusban.

2017.07.26 07:05ma.hu
Fotó: AFP

Elbukott az amerikai szenátusban szerdán az előző, demokrata kormány által kiépített egészségbiztosítási rendszer, az Obamacare visszavonásáról és annak egy új egészségbiztosítási törvénnyel való felváltásáról szóló szavazás - tudósít az MTI.

A vereség nagyarányú volt: a szenátus száz tagja közül a szükséges 60 helyett csak 43-an szavaztak igennel, 57-en viszont - köztük a kormányzó republikánusok 9 szenátora is - elutasították a Donald Trump kormánya által szorgalmazott, súlyos megszorításokat jelentő tervet.

Az első kommentárok Trump és a republikánusok nagy vereségeként értékelik az éjszakába nyúló - kaotikus viszonyok és tiltakozások közepette megtartott - voksolás eredményét.

Megjegyzik ugyanakkor, hogy a republikánus szenátorok most várhatóan azzal próbálkoznak majd, hogy külön - az új egészségbiztosítási tervezettől függetlenül - szavazzanak az Obamacare visszavonásáról.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.