Gyász

Lekapcsolják Charlie Gardot a gépekről

A kisfiú nem tud mozogni, nem hall és epilepsziás görcsök kínozzák.

2017.07.24 20:45MTI

Visszavonták azt a bírósági beadványt a szülők, amiben a kisfiú az Egyesült Államokban történő kísérleti kezelését akarták elérni - ezt a szülők ügyvédje jelentette be. Ezzel szomorú véget érhet az az öt hónapos küzdelem, amit a kómában lévő kisfiú életéért folytat az anyja és apja.

Beigazolódtak ugyanis a szülők legnagyobb félelmei a fiú egészségügyi állapotát illetően. “Most már túl késő Charlie kezeléséhez, a további harc csak fájdalmat okozna a fiúnak” – mondta ügyvédjük, Grant Armstrong.

Charlie ritka mitokondriális betegséggel (MDDS) született, amely az izmok és más szervek elsorvadásával jár, 11 hónapja csak gépek tartják őt életben a londoni Great Ormond Utcai Kórházban. A kisfiú nem tud mozogni, nem hall és epilepsziás görcsök kínozzák.

Orvosai júniusban bírósági jóváhagyást kértek ahhoz, hogy levegyék a lélegeztetőgépről a gyógyíthatatlan gyermeket, hogy Charlie “méltósággal halhasson meg”. Szülei azonban az Egyesült Államokba akarták őt vinni egy kísérleti terápiára, melyet egyelőre még sohasem próbáltak ki MDDS-ben szenvedő páciensen.

A szülők már 1,5 millió eurónyi adományt gyűjtöttek össze az utazás és a kezelés finanszírozására.

A londoni felsőbíróság helyt adott a kórház kérésének, mondván a gyermek gépekkel való életben tartása csak meghosszabbítja szenvedéseit anélkül, hogy gyógyulást hozna számára. A brit bírói döntést megerősítette az Emberi Jogok Európai Bírósága is.

Charlie-t már június végén lekapcsolták volna gépekről, a szülők azonban haladékot kértek, hogy búcsút vehessenek gyereküktől.

Július elején a Great Ormond Utcai Kórház bejelentette, hogy felülvizsgálják az esetet, miután a Vatikán kórháza saját kutatásaira hivatkozva kezelést ajánlott fel Charlie-nak, illetve több kutató állította, hogy új információkkal rendelkeznek a kísérleti terápia esélyeire vonatkozóan.

A júliusi bírósági meghallgatáson a londoni kórház ügyvédje azt állította, hogy az eléjük tárt orvosi bizonyítékok nem “frissek”.

Az esetet a nemzetközi sajtó is felkapta, Ferenc pápa és Donald Trump amerikai elnök is támogatásáról biztosította a szülőket. Olasz és amerikai kórházak ajánlották fel, hogy tovább kezelik Charlie-t. A Great Ormond Utcai Kórház orvosait és ápolóit az intézmény szerint a szülők támogatói zaklatták és halálos fenyegetéseket is kaptak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.