Terror

Szinte biztos, hogy életben van az Iszlám Állam vezetője

A kurd terrorellenes szolgált vezetője szerint még évekig eltarthat a dzsihádista szervezet felszámolása.

2017.07.17 11:20MTI
Fotó: AP

Az iraki kurd terrorellenes szolgálat egyik vezetője szinte biztos abban, hogy a haláláról felröppent hírek ellenére még életben van Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője, és valahol a szíriai Rakka városától délre tartózkodik.

"Bagdadi biztosan életben van. Nem halott. Vannak információink arról, hogy él. Mi kilencvenkilenc százalékban biztosak vagyunk abban, hogy életben van" - mondta a Reutersnek nyilatkozva Lahur Talabani."Ne feledjük, hogy Bagdadi gyökerei az al-Kaida iraki jelenlétének idejébe nyúlnak vissza. Bujkált a biztonsági szolgálatok elől. Érti a dolgát" - fogalmazott a kurd illetékes.

Az iraki kormányerők egy héttel ezelőtt, hónapokig tartó harcok árán vetettek véget az Iszlám Állam hároméves moszuli megszállásának, és javában folyik a terrorszervezet felszámolása a szíriai Rakkában. Mindkét város az Iszlám Állam által kikiáltott, s jelenleg a megsemmisülés előtt álló kalifátusnak volt a fellegvára.

Talabani azt mondja, hogy a megtépázott harci szellem ellenére az Iszlám Állam most taktikát vált, és három-négy évig is eltarthat a dzsihadista szervezet teljes felszámolása.

A vereség után az Iszlám Állam lázadást fog kirobbantani, és olyan lesz, mint - fogalmazott - egy "doppingoló", vagyis megerősödött al-Kaida. Az IÁ jövőbeni vezetői várhatóan a Szaddám Huszein néhai iraki diktátor titkosszolgálatának egykori tisztjei közül kerülnek ki - mondta a kurd terrorellenes szolgálat illetékese.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.