Németország

Letartóztattak két embert a 100 kilós műkincs ellopása miatt

A berlini rendőrség letartóztatott legalább két embert a 100 kilogrammos, több mint 3,7 millió euró (1,1 milliárd forint) értékű színarany kanadai érem miatt, melyet márciusban loptak el a híres berlini Bode Múzeumból.

2017.07.12 13:36MTI
hirdetés

Szerda reggel több lakást is átkutattak a rendőrök Berlin Neukölln városrészében. "Feltételezzük, hogy a két gyanúsított megegyezik azokkal, akiket a betörés alatt a múzeum biztonsági kamerái felvettek" - közölte Winfrid Wentzel szóvivő.

A tolvajok már megvannak, a műkincs még nem (Fotó: Getty)

A műkincstolvajok a március 27-re virradó éjjel a múzeum mellett húzódó vasúti hídról másztak be az épületbe létrán, egy ablakon keresztül. Behatoltak a múzeum érmegyűjteményének büszkeségeit bemutató terembe, és a rendőrök megérkezése előtt elmenekültek zsákmányukkal, a 53 centiméter átmérőjű, 3 centiméter vastag érmével.

A kanadai állami pénzverdében 2007-ben készült érme a Guinness-rekordok közé is bekerült, előállítása idején a világ legnagyobb aranyérméje volt. Különlegességét nemcsak rendkívüli mérete adja, hanem a tisztasága is; 1000 egységnyi tömegében 999,99 egységnyi a színarany.

Az egyik oldalán II. Erzsébet brit uralkodó arcképe látható, a másik oldalán pedig három juharlevél. Innen származik a neve is: Big Maple Leaf, azaz nagy juharlevél. Mindössze öt ilyen érme készült az ottawai központú pénzverdében. A juharlevél motívumot azért használják, mert Kanada nemzeti jelképe.

A Big Maple Leaf névértéke egymillió kanadai dollár, az arany világpiaci árfolyama alapján piaci értéke meghaladja a 3,7 millió eurót (1,1 milliárd forint). A rendőrség szerint előfordulhat, hogy a tolvajok megrendelésre, egy gyűjtő megbízásából dolgoztak, de valószínűbb, hogy beolvasztják az érmeritkaságot.

Az érme intézményközi műkincskölcsönzés révén került Berlinbe,2010-ben állították ki a Bode Múzeumban. A múzeum az érmegyűjteménye mellett főleg szoborgyűjteményéről híres, és az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális szervezetének (UNESCO) világörökségi listáján szereplő Múzeumsziget része.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.