Terrorizmus

Így toboroznak a terrorcsoportok Európában

Túlnyomórészt a közösségi médián keresztül és a börtönökben toborozzák híveiket a terrorcsoportok.

2017.07.12 13:01MTI

Az európai országokban túlnyomórészt a közösségi médián keresztül és a börtönökben toborozzák híveiket a terrorcsoportok, amelyeket a drog- és fegyverkereskedelemből, csempészetből vagy okirat-hamisításból származó forrásokból támogatnak - közölte Jari Liukku, az európai uniós rendőri együttműködést koordináló szervezet, az Europol szervezett bűnözés elleni osztályának vezetője az osztrák Ö1 közszolgálati rádiónak adott, szerdán sugárzott interjújában.

"Akit hosszan tartó börtönbüntetésre ítélnek, különösen fogékony a terrorszervezetek üzeneteire" - jelentette ki a szakértő, aki szerint a terrorcsoportok felismerik ezeket az embereket és elkezdik őket beszervezni. A közösségi média felületein keresztül célzottan létesítenek vele kapcsolatot, és ez a hatóságok számára igen komoly kihívást jelent - hangzott el a szerdai beszámolóban.

A bűnözői csoportok azt is megvizsgálják, hogy a drog-, a fegyverkereskedelem vagy a csempészet hoz igazán nagy hasznot, és ahhoz igazítják tevékenységeiket. Az Europol osztályvezetője szerint ezért az európai hatóságoknak sokkal jobban össze kell fogniuk, és javítani kell a rendőrségek közötti információcserén is.

Jari Liukku tájékoztatása szerint a drogkereskedelem főként az interneten keresztül zajlik, és elsősorban szintetikus drogokat, kokaint és kannabiszt terjesztenek ilyen formában. A drogok kevesebb mint két százalékát tudják lefoglalni.

A szakértő az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet által szervezett, hétfőn és kedden lezajlott bécsi konferencián vett részt. A tanácskozáson az illegális drogkereskedelem, a szervezett bűnözés, valamint a terrorizmus kapcsolatát vizsgálták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.