Nagy-Britannia

Gyógyíthatatlan beteg kisfiukért harcolnak a szülők

Charlie-t 11 hónapja gépek tartják életben. Orvosai levennék a lélegeztetőgépről, szülei viszont külföldön kezeltetnék.

2017.07.10 10:36MTI

A gyógyíthatatlan beteg brit kisfiú, Charlie Gard szülei 350 ezer támogató aláírást gyűjtöttek össze és adtak át vasárnap a londoni Great Ormond Street-i Kórháznak, a petícióban a gyermek külföldi gyógykezelését sürgetik.

Fotó: PA

A kisgyermek öröklött mitokondriális betegséggel született, amely az izmok és más szervek elsorvadásával jár, 11 hónapja csak gépek tartják őt életben a londoni kórházban. Az orvosok néhány hete bírósági végzést kértek arról, hogy levegyék a lélegeztető gépről a gyógyíthatatlan gyermeket, szülei azonban az Egyesült Államokba akarják őt vinni, ahol egy újfajta kezelést alkalmaznának nála.

Fotó: PA

A londoni felső bíróság helyt adott a kórház kérésének, mondván a gyermek gépekkel való életben tartása csak meghosszabbítja szenvedéseit anélkül, hogy gyógyulást hozna számára. A brit bírói döntést megerősítette az Emberi Jogok Európai Bírósága is.

“Ő a mi gyermekünk, a mi húsunk, a mi vérünk. Úgy véljük, hogy nekünk, szüleinek, van jogunk arra, hogy eldöntsük, kapjon-e lehetőséget az életre” – hangoztatta édesanyja, Connie Yates. Hozzátette, eltökéltek arra, hogy folytassák harcukat, hogy a gyermek megkapja az újfajta kezelést.

A világ minden részéről hét orvos támogat minket. Van 10 százalék esély arra, hogy ez a kezelés működhet, ez az esélyt meg kell adni neki. Nincs veszteni valónk, Chalie megérdemli ezt a lehetőséget – hangsúlyozta.

Hétfőn az ügy ismét a londoni felső bíróság elé kerül a londoni kórház kérésére azután, hogy a Vatikán kórháza saját kutatásaira hivatkozva kezelést ajánlott fel Charlie-nak.

Donald Trump amerikai elnök és Ferenc pápa is úgy vélte Twitter-üzenetében, hogy a kórháznak életben kell tartania a kisfiút és engedélyezni kell, hogy külföldi gyógykezelésére vigyék őt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.