Délszláv háború

A holland kormány is felelős a srebrenicai mészárlásért

A hágai fellebbviteli bíróság szerint nem lett volna szabad átadniuk a bázisukon dolgozó bosnyák férfiakat a szerbeknek.

2017.06.27 22:30MTI
Fotó: MTI

Hollandia kormánya részben felelőssé tehető mintegy háromszáz boszniai muzulmán haláláért, akiket szerb katonák az 1995-ös srebrenicai mészárlás során meggyilkoltak, miután elhurcolták őket a holland ENSZ-békefenntartók bázisáról - mondta ki kedden a hágai fellebbviteli bíróság.

A törvényszék döntése megerősítette az ügyben eljáró bíróság korábbi ítéletét, miszerint a holland katonáknak nem lett volna szabad átadniuk a bázisukon dolgozó férfiakat a tömeggyilkosságot elkövető szerb erőknek.

Gepke Dulek, a bírói testület elnöke kijelentette: az átadással "megfosztották a menedéket kereső boszniai férfiakat a túlélés esélyétől".

Az áldozatok hozzátartozói 2015-ben fellebbeztek az ítélet ellen, mondván, hogy az nem kielégítően állapította meg a holland békefenntartók felelősségét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.