EU

Megerősített uniós szabályok a pénzmosás, az adóelkerülés és a terrorizmus finanszírozása ellen

Hatályba lépett új uniós pénzmosás elleni irányelv, amely megszilárdítja az érvényben lévő szabályokat és hatékonyabbá teszi a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelmet, az adóelkerülés megelőzésének érdekében pedig növeli az átláthatóságot.

2017.06.27 03:30MTI

Az Európai Bizottság hétfői tájékoztatása szerint a pénzmosási irányelv megerősíti a meglévő intézkedéseket a bankok, jogászok és könyvelők kockázatértékelési kötelezettségei, valamint a vállalatok tényleges tulajdonlására vonatkozó egyértelmű átláthatósági követelmények megállapítása által.

Az egyes tagállamok pénzügyi információs egységei között meg kell teremteni az együttműködést és az információcserét, amely elősegíti a gyanús pénzátutalások azonosítását és nyomon követését a bűncselekmények és a terrorizmus megelőzése és felderítése érdekében.

Az irányelv közös politika kialakítására ösztönzi a tagállamokat az olyan unión kívüli országokkal kapcsolatban, amelyek nem rendelkeznek megfelelő pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni szabályokkal. A szabályozás megerősíti továbbá az illetékes hatóságok szankcionálási hatásköreit is.

Átfogó kockázatelemzés is készül

Az Európai Bizottság kétévente kockázatértékelési jelentést tesz közzé, amellyel segíteni kíván a tagállamoknak, hogy könnyebben tudják azonosítani, elemezni és kezelni a pénzmosással és a terrorizmus finanszírozásával kapcsolatos kockázatokat. A jelentés elemezni fogja a pénzügyi és nem pénzügyi szektorokban felmerülő kockázatokat és megvizsgálja az újonnan - például a virtuális fizetőeszközök vagy a közösségi finanszírozási platformok terén - jelentkező veszélyeket is.

A jelentés a meghatározó területenkénti kockázatok széles körű feltérképezése mellett tartalmazni fogja a bűnözők által leggyakrabban pénzmosásra használt módszereket, továbbá ajánlásokat fogalmaz meg arról, miként kell megfelelően kezelni az azonosított kockázatokat.

A bizottság emellett arról is tájékoztatott, hogy - az úgynevezett Panama-iratokban feltártakat követően - 2016 júliusában javaslatot terjesztett elő a terrorizmus finanszírozásának sikeresebb leküzdése, valamint a pénzügyi tranzakciók nagyobb átláthatóságának biztosítása érdekében. A javaslatok célja a magas szintű biztosítékok szavatolása a magas kockázatú, unión kívüli országokból érkező pénzáramlásokra vonatkozóan, továbbá a pénzügyi információs egységek számára az információkhoz, köztük a központosított bankszámla-nyilvántartásokhoz való jobb hozzáférés biztosítása.

A javaslatot jelenleg az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament tárgyalja, várhatóan még az idén elfogadják - közölte az uniós bizottság sajtószolgálata.

Az úgynevezett offshore-botrány tavaly áprilisban robbant ki, miután a sajtóban információk jelentek meg több mint 214 ezer offshore cégről és tulajdonosaikról a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából kiszivárgott 11,5 millió dokumentum alapján.

Az iroda rejtett tulajdonosi hátterű offshore vállalatokat kezel ügyfelei számára a világ számos részén. E cégekkel a tulajdonosok feltehetően el tudják titkolni üzleti tevékenységüket, vagyonukat. Az iratokban jelenlegi vagy korábbi ügyfélként szerepelnek magas beosztású politikai vezetők, és több mint 210 ezer offshore céget sorolnak fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.