Tragédia

Londoni tűzvész: a biztosítók előre szóltak, hogy baj lesz

A biztosítási piac szereplői figyelmeztették a brit kormányt a gyúlékony külső épületburkolatok jelentette veszélyre, egy hónappal a Grenfell Tower katasztrófája előtt.

2017.06.26 10:16MTI

A brit biztosítók szövetsége közleménye szerint a szövetség 2009 óta sürgette a kormányt, hogy vizsgálja felül az épületek tűzbiztonságára vonatkozó előírásokat, idén májusban pedig arra figyelmeztetett, hogy a gyúlékony külső burkolóelemek alkalmazása hozzájárulhat a tüzek terjedéséhez a magasépítésű házakon.

A brit biztosítók szövetségének figyelmeztetéséről a Fiancial Times című lap számolt be elsőként.

A London nyugati részén lévő Grenfell Tower toronyházat elpusztító június 14-i tűzvészben a rendőrség eddigi becslései szerint 79-en vesztették életüket.

A brit kormány közben, vasárnap azt közölte, hogy mostanra 60-ra emelkedett a katasztrófa nyomán elrendelt, országos tűzbiztonsági felülvizsgálaton elbukott toronyházak száma.

Minden épület, amelynek külső burkolati elemeit azóta bevizsgálták, elbukott a gyúlékonysági teszteken - mondta el Sajid Javid, az önkormányzatokért és helyi közösségekért felelős miniszter, hozzátéve, hogy a szóban forgó épületek között van hatvan toronyház is Nagy-Britannia 25 különböző térségéből.

Szombaton az észak-londoni Camden kerületben több száz lakásból költöztették ki a lakókat, miután kiderült, hogy házukat ugyanolyan külső burkolóelemekkel látták el, amilyenek a múlt héten teljesen kiégett londoni toronyházon is voltak. A kerületi tanács sürgősséggel elrendelt kiürítési utasítása 733 lakást és csaknem négyezer lakót érint Camden öt toronyházában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.