Szerbia

Két új minisztériummal bővül a szerb kormány

Megkezdődött a minisztériumokról szóló törvény vitája a szerb parlamentben szombaton, a várakozások szerint a képviselők hétfőn szavaznak a jogszabályról, amelynek eredményeként két új minisztériummal bővül a szerb kormány.

2017.06.24 20:30MTI

A szerb kormánynak eddig 16 minisztériuma és három tárca nélküli minisztere volt. A változások után várhatóan 18 minisztériuma lesz és két tárca nélküli minisztere.

Jadranka Joksimovic eddig az európai integrációért felelős tárca nélküli miniszter volt, ezentúl azonban az integrációért felelős minisztériumot vezeti majd. További változás, hogy különválik a mezőgazdasági és a környezetvédelmi minisztérium.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a tárcák élén milyen változások lesznek, Ana Brnabic kormányfőjelölt a jövő héten ismerteti programját és kabinetjének tagjait, a parlament pedig péntekig meg kell, hogy válassza az új kormányt, ellenkező esetben előrehozott választást kell kiírni az országban. Erre azonban nem kell számítani, a bejelentések szerint az új kormányfőt és kabinetjét a 250 tagú képviselőház legalább 156 tagja támogatja majd.

A nyugat-balkáni országnak azért lesz új miniszterelnöke, mert Aleksandar Vucic miniszterelnökként indult az áprilisi elnökválasztáson, és megnyerte azt, így megüresedett a kormányfői szék. A volt kormányfő lemondása és az új kinevezése közötti időszakban Ivica Dacic külügyminiszter a megbízott miniszterelnök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.