Éberkóma

Észak-Korea tagadja, hogy megkínozták a fiatal amerikait

Otto Warmbier pár nappal azután halt meg a héten, hogy éber kómában szállították haza a kommunista diktatúrából.

2017.06.23 11:03MTI
hirdetés

Észak-Korea tagadja, hogy megkínozták Otto Warmbiert vagy kegyetlenül bántak volna a fiatal amerikai férfival, aki pár nappal azután halt meg a héten, hogy éber kómában szállították haza a kommunista diktatúrából - derül ki az észak-koreai állami hírügynökség pénteki jelentéséből.

Otto Warmbier (Fotó: Getty)

Észak-Korea most először reagált hivatalosan a férfi halála óta, akit saját bevallásuk szerint humanitárius okokból engedtek szabadon. Most a diktatúra azt állítja: a hatályos törvényeknek és nemzetközi normáknak megfelelően bántak amerikai foglyukkal.

Warmbiert államellenes bűntett miatt 15 év kényszermunkára ítélték Észak-Koreában. Az volt a bűne, hogy el akart lopni egy propagandaplakátot phenjani szállodája egyik lezárt folyosójáról. Nagyjából egy évvel ezelőtt kómába esett, amit Észak-Korea azzal magyarázott, hogy a férfi botulizmust kapott, majd altatót adtak be neki. Ezt sem a család, sem az amerikai diplomáciai nem hiszi el. Az amerikai orvosok nem találták botulizmus nyomát a férfi szervezetében. A botulzimust egy baktérium által termelt méreganyag okozza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.