Pápai állam(kassza)

Lemondott a Vatikán főrevizora

Olasz sajtóértesülések szerint a pápai állam pénzügyi hivatalai közötti ellentétek vezettek Libero Milone főrevizor hirtelen távozásához, ami tovább nehezíti a Ferenc pápa indította gazdasági-pénzügyi reformok megvalósítását.

2017.06.22 23:30MTI

A Corriere della Sera napilap szerdai cikke szerint Libero Milone "közös megegyezéssel" távozott: Ferenc pápa kérésére hagyta ott tisztségét három évvel mandátuma lejárta előtt.

A 68 éves olasz pénzügyi szakértőt a katolikus egyházfő 2015 májusában nevezte ki Vatikánváros általános revizorának. Feladata a Vatikán teljes mérlegügyi helyzetének átvizsgálása volt a pápai állam összes hivatalának és intézményének számláival. Kinevezése öt évre szólt.

Az Il Fatto Quotidiano értesülései szerint lemondása előtt Libero Milonét a vatikáni csendőrség hallgatta meg. Ez belső vatikáni vizsgálatra utal, amelynek azonban nem ismert a tartalma.

Libero Milone a vatikáni Pénzügyi Titkárságot (Spe) vezető George Pell bíboros emberének számított. Elemzők szerint Milone meglepetésszerű távozása azt mutatja, hogy Ferenc pápa minden reformtörekvése ellenére a Vatikán pénzügyi működésének átláthatóvá tétele még nem valósult meg. Továbbra is éles az ellentét a Pell bíboros vezette hivatalok és a Domenico Calcagno bíboros vezette Apsa között, amely a Szentszék vagyonát kezeli, többek között a pápai állam tulajdonában levő ingatlanokkal.

Libero Milonéról utoljára 2015 októberében írt az olasz sajtó, amikor is erre fel nem hatalmazott személyek feltörték a revizor vatikáni irodájában levő számítógépet, és több bizalmas dokumentumot és számlát kiloptak belőle.

Mint később kiderült, a papírok Gianluigi Nuzzi és Emiliano Fittipaldi olasz újságíróknak a Vatikán pénzügyeiről írt könyveiben jelentek meg. A Vatileaks 2 néven ismert sajtó-kiszivárogtatás miatt a vatikáni bíróság tavaly nyáron másfél év börtönre ítélte Lucio Ángel Vallejo Balda spanyol prelátust a vatikáni gazdasági ügyek prefektúrájának (Cosea) titkárát, aki azonban tavaly decemberben pápai kegyelemben részesült.  

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.